Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

mode

Modeontwerper Michael Barnaart tien jaar in het vak: 'Ik heb moeite met snobisme'

Modeontwerper Michael Barnaart tien jaar in het vak: 'Ik heb moeite met snobisme'

Michael Barnaart maakte zijn debuutcollectie op de naaimachine in een Haags studentenkamertje, maar nu, tien jaar later, zie je zijn ontwerpen tot in de Tweede Kamer.

| Michel Pierre Laffite

LINDAnieuws sprak Michael over zijn carrière en de toekomst: “Ik kijk nu al terug op één groot avontuur. Ik heb kansen en waardering gekregen door een eigenwijs pad te banen in het Nederlands modelandschap.”

Lees ook
11 x zwarte modellen die modeshows eindelijk wat kleur geven

Veel bereikt

Tien jaar geleden showde Michael zijn debuutcollectie tijdens Amsterdam Fashion Week en daarmee was de toon gezet. In de daaropvolgende jaren opende hij een winkel in het centrum van Den Haag en verschenen zijn ontwerpen op televisie en in de Tweede Kamer. Ook wordt zijn werk tentoongesteld in musea. Michael: “Niet alles was even makkelijk. Grafische composities zijn heel belangrijk in mijn werk. Ik voel me soms meer grafisch vormgever dan modeontwerper. Ook focus ik mij voornamelijk op knitwear. Dat werd in het begin niet altijd begrepen en zorgde soms voor kritiek uit de modewereld.”

Je winkel in Den Haag is een succes. Volgen er hierna nog meer winkels?

“Ik geniet van de sneltrein waarin ik zit. Daardoor vergeet ik soms naar de toekomst te kijken. Maar wat nieuwe winkels betreft verkeer ik een beetje in dubio. Veel online-bestellingen gaan naar het buitenland en ik heb veel expats als klanten, dus de grens overgaan is een logische stap. Aan de andere kant ben ik enorm blij met mijn winkeltje in het Hofkwartier, waar ik met mijn vriend Jasper en poes Doortje boven woon. Net als in een Franse film. Dat zou ik niet snel opgeven.”

Happy Saturday 🌈

A post shared by Michael Barnaart (@michaelbarnaart) on

Is er de afgelopen tien jaar veel voor je veranderd?

“Ik heb het idee dat mensen bewuster zijn geworden waar hun kleding vandaan komt. Consumenten voelen zich verantwoordelijk voor de keerzijde van goedkope kleding en massaproductie. Ook is er daardoor meer oog voor kwaliteit en lokale productie. Mensen zijn daarvoor bij mij aan het perfecte adres. Mijn ontwerpen worden in kleine oplages ambachtelijk in Nederland gebreid en gemaakt, de kledingstukken gaan lang mee en je kunt het makkelijk onderhouden. Na tien jaar is er inmiddels een generatie dochters ontstaan die nu mijn eerste ontwerpen van hun moeder dragen. Dat vind ik een groot compliment.”

Take a closer look! A gradient of three shades of red ❤

A post shared by Michael Barnaart (@michaelbarnaart) on


Één van de jurken waar je bekend mee werd, is de Mondriaan-jurk. In hoeverre is kunst een inspiratiebron?

“Kwaliteit, vakmanschap, kunst en cultureel erfgoed vind ik belangrijke waarden die ik graag in mijn collecties toepas. Maar ik ben geen pretentieuze ontwerper die alleen voor de happy few wil ontwerpen en ik heb moeite met snobisme. Zowel Piet Mondriaan als Jan, Jans en de kinderen zijn voor mij cultureel erfgoed. Ik vond het erg interessant om het werk van Piet Mondriaan te bestuderen. Zo ontdekte ik dat de bekende zwarte lijnen soms een centimeter voor de rand van het doek stopte, terwijl de kleurvlakken wel doorlopen. Dit gegeven werd een uitgangspunt in mijn Mondriaan-jurk. De jurk is nog steeds verkrijgbaar.”

En tot slot: welke vrouw zou je graag nog in één van je ontwerpen willen spotten?

“Sinds ik La La Land in de bioscoop heb gezien, zou ik Emma Stone wel eens in mijn klokjurken willen zien dansen.”

En dan nu nog heel even een ode aan Michaels ontwerpen:

NIEUWS | MODE | LIFESTYLE | INTERVIEW

Foto: Eveline van Egdom⠀

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer mode

Lees dit ook even

Please update your browser