Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

kinderen

'De kans op uitzetting is zeer schadelijk voor de hersenen van een kind'

'De kans op uitzetting is zeer schadelijk voor de hersenen van een kind'

Het uitzetten van kinderen die al jarenlang in Nederland wonen, blijkt zeer schadelijk voor kinderen en is volgens tientallen wetenschappers onverantwoord. 

| Anna Botic

Zo’n 400 kinderen in Nederland bevinden zich in deze situatie. Deze kinderen voldoen niet aan de regels van het Kinderpardon en lopen het risico om uitgezet te worden.

Chronische stress

De kinderen krijgen onder andere te maken met chronische stress. Dit kan op zijn beurt weer ernstige gevolgen hebben voor hun hersenontwikkeling. Dat melden hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder en een aantal andere wetenschappers in een rapport. De problemen ontstaan door de jarenlange onzekerheid waar zij zich middenin bevinden. De kinderen lopen constant het risico om het land uitgestuurd te worden; ze weten op deze manier niet waar ze aan toe zijn.

Lees ook
De asielprocedure gaat op de schop en moet korter worden

Uitzetten naar land van herkomst

Door de schade die zij hebben opgelopen, wordt het voor hen ook extra moeilijk om zich te aarden in hun nieuwe land, het land van herkomst. “De kans dat zij van deze schade herstellen en zich kunnen aanpassen aan de leefomstandigheden in het land van herkomst is uiterst klein. Dit maakt het uitzetten van deze langdurig in Nederland verblijvende kinderen onverantwoord,” zeggen de wetenschappers.

Politiek

Het rapport waarin al deze informatie wordt vermeld, is onderschreven door 38 hoogleraren. En daarnaast door drie beroepsverenigingen: het Nederlands Instituut van Psychologen, de Nederlandse Vereniging van Pedagogen en Onderwijskundigen en Jeugdartsen Nederland. Zij wijzen de politiek op de inzichten uit het rapport.

Howick en Lili

Ze willen namelijk dat deze worden benut voor wetenschappelijk onderbouwde besluitvorming. Het rapport bestaat uit bestaande studies, geen nieuw nieuws dus. De auteurs verwijzen hiermee naar de zaak over de Armeense kinderen Howick en Lili, die na tien jaar ‘bijna’ Nederland uitgezet werden. Uiteindelijk mochten ze na veel commotie blijven.

NIEUWS | KINDEREN

Bron: ANP | Foto: ANP foto

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer kinderen

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser