Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

kinderen

Verrassende uitkomst onderzoek: 'Schermtijd heeft weinig invloed op slaap kinderen'

Verrassende uitkomst onderzoek: 'Schermtijd heeft weinig invloed op slaap kinderen'

Het is bijna niet meer weg te denken: kinderen op een iPad of achter de computer. Er wordt vaak gedacht dat de grote hoeveelheid schermtijd de slaap negatief beïnvloedt, maar dat blijkt wel mee te vallen.

| Maaike van de Graaf

Tenminste, dat zeggen onderzoekers van de Universiteit van Oxford.

Schermtijd kinderen

Volgens wetenschappers van de universiteit in Engeland heeft het kijken van video’s of het spelen van digitale spelletjes bijna geen invloed op de slaaptijd van kinderen. De uitkomst van het onderzoek is verrassend. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat negentig procent van de kinderen slecht slaapt door een te lange schermtijd. Uit dit onderzoek komt juist naar voren dat de relatie tussen slaap- en schermtijd ‘extreem bescheiden’ is. Elk uur naar een scherm kijken zorgt voor drie tot acht minuten minder slaap. Volgens de wetenschappers te weinig om te spreken van een ‘slechte invloed op slaap’.

Slaapproblemen

Mocht je kind nou niet makkelijk in slaap komen, dan raadt onderzoeker Andre Przybylski aan om te kijken naar andere gewoonten rond bedtijd. “Focussen op bedroutines en regelmatige slaappatronen zijn succesvollere strategieën om mensen te helpen slapen, dan te denken dat schermen zelf een significante rol spelen.”

Lees ook
De discussie van vroeger over bedtijd is nu vervangen door discussie over schermtijd

NIEUWS | KINDEREN | GEZOND | TECH | LIJF & LEDEN

Bron: BBC / Universiteit van Oxford | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer kinderen

Lees dit ook even

Please update your browser