Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

kinderen

Moeder waarschuwt voor gevaar slapen in autostoeltje nadat ze haar dochter verloor

Moeder waarschuwt voor gevaar slapen in autostoeltje nadat ze haar dochter verloor

Kleine kinderen spenderen aardig wat tijd in autostoeltjes en vallen dan ook dikwijls in slaap in het comfortabele zitje. Dat laatste kan echter levensgevaarlijk zijn, zo waarschuwt de Amerikaanse Lisa Smith.

| Justine Wouterson

In 2015 verloor Lisa haar zeventien maanden oude dochtertje Mia toen het meisje in het kinderdagverblijf sliep in een autostoeltje.

Niet alleen voor onderweg

Autostoeltjes worden dikwijls vaker gebruikt dan alleen in de auto. Zeker de kleinere varianten zijn makkelijk op het onderstel van een kinderwagen te klikken, of worden tijdens het boodschappen doen op het winkelwagentje geplaatst. Je kind in de woonkamer in een stoeltje zachtjes heen en weer schommelen om ‘m rustig te krijgen, zal veel ouders ook niet vreemd zijn. Toch ligt er een verschrikkelijk gevaar op de loer.

Niet wakker

Lisa was destijds aan het werk, toen ze gebeld werd door de opvang; Mia werd niet wakker uit haar slaapje. Het meisje bleek in haar slaap te zijn overleden aan ‘positieverstikking’. Haar luchtwegen werden geblokkeerd door de houding waarin ze zat, zo wees onderzoek na haar dood uit. “Dit was ons kleine meisje. Ze was in ieder opzicht verder volledig gezond”, vertelde de moeder onlangs duidelijk geëmotioneerd in de Today Show.

Positieverstikking

Je kind langer laten slapen in een autostoeltje (of andere babydragers) dan nodig, kan dus leiden tot de dood. Dat valt te lezen in een ouder onderzoek gepubliceerd door vakblad The Journal of Pediatrics. Onderzoekers analyseerden 31 sterfgevallen van kinderen van jonger dan twee die overleden in een stoeltje of drager. In maar liefst de helft van de gevallen bleek positieverstikking de doodsoorzaak. De Amerikaanse bond voor Kindergeneeskunde drukt ouders op het hart autostoeltjes enkel en alleen te gebruiken tijdens het rijden en buiten de auto in geen enkel ander geval.

Wake up-call

Lisa zegt andere ouders autostoeltjes vaak te zien gebruiken buiten de auto. Door haar verhaal met de wereld te delen, hoopt ze op meer aandacht voor het relatief onbekende positieverstikking en hoopt ze dat meer ouders zich bewust worden van de gevaren. “Ik zie mensen bijvoorbeeld vaak zo’n stoeltje op een stoel in een restaurant of naast hun tafeltje plaatsen, terwijl ze dan lekker gaan eten terwijl de kleine slaapt. “Ik loop er dan altijd naartoe en vertel ze mijn verhaal. Mia was ons enige kind en ze verdiende het niet zo vroeg dood te gaan. Maar andere gezinnen verdienen het ook niet om datzelfde te moeten meemaken.”

Lees ook
Moeder waarschuwt voor heftige gevolgen: ‘Blijf weg bij baby’s als je een koortslip hebt’

NIEUWS | KINDEREN | OPMERKELIJK | MEEPRATEN | BUITENLAND

Bron: Today | Foto: Still

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer kinderen

Lees dit ook even

Please update your browser