Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

kinderen

Babybedje op slaapkamer heeft mogelijk positieve gevolgen voor kind

Babybedje op slaapkamer heeft mogelijk positieve gevolgen voor kind

Baby’s die op de slaapkamer bij de ouders slapen lopen niet méér risico op slaap- of gedragsproblemen op latere leeftijd, zoals wel eens gedacht wordt. Het heeft mogelijk zelfs een positief effect.

| Marlie van Zoggel

Dat blijkt uit onderzoek door Roseriet Beijers, ontwikkelingspsycholoog aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Punt van discussie

Of er nu een speciale babykamer is ingericht of niet, veel ouders verliezen hun baby de eerste maanden zo weinig mogelijk uit het oog. Uit het onderzoekt blijkt dat meer dan de helft (54 procent) van de ouders hun baby de eerste zes maanden daarom bij hen op de kamer laat slapen. Lange tijd werd er gediscussieerd over de eventuele gevolgen hiervan voor het kind op de langere termijn, maar (wetenschappelijk) onderzoek was er nog niet gedaan. Tot nu.

Zes tot acht jaar

Ontwikkelingspsycholoog Beijers en haar collega’s onderzochten tweehonderd kinderen en hun ouders gedurende zes tot acht jaar. Er werden geen aanwijzingen gevonden dat room-sharing, zoals het laten slapen van een baby in de ouderslaapkamer wordt genoemd, leidt tot een grote kans op het ontwikkelen van slaap- of gedragsproblemen.

Wiegendood

Kinderen die hun eerste maanden een slaapkamer deelden met hun ouders zouden zelfs als zes tot achtjarige een betere slaapkwaliteit hebben en meer pro-sociaal gedrag vertonen, zo lieten de resultaten van het onderzoek zien. Al moet dat volgens de onderzoekers zelf eerst nog verder onderzocht worden. Eerder werd al bekend dat room-sharing de kans op wiegendood bijna halveert.

Lees ook
Geen dekentje op de kinderwagen en meer tips van moeders over zon, hitte en je baby

Start je dag met een verse dosis nieuws in je mailbox – geselecteerd door de redactie van LINDAnieuws. Schrijf je hier in voor onze ochtendnieuwsbrief en begin je dag goed geïnformeerd.

NIEUWS | KINDEREN | GEZOND | LIFESTYLE | LIJF & LEDEN

Bron: Radboud Universiteit | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer kinderen

Lees dit ook even

Please update your browser