Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lifestyle

Jessica Mendels heeft diabetes én een missie: 'In 2020 op elke menukaart suikervrij ijs'

Jessica Mendels heeft diabetes én een missie: 'In 2020 op elke menukaart suikervrij ijs'

We staan dinsdag, tijdens Wereld Diabetes Dag, stil bij volksziekte nummer één. Presentator Jessica Mendels (36) en dochter Ilse (5) hebben MODY: een erfelijk type diabetes. Wij belden met Jessica.

| Robin Nanninga

De voormalig Campinglife-presentator strijdt voor meer bewustwording van gezonde voeding, om het groeiende aantal diabetespatiënten terug te dringen.

Lees ook
Ruth (35) en haar zoon (11) zamelen geld in voor onderzoek naar diabetes type 1

Speltpannenkoeken
Jessica kwam er tijdens haar zwangerschap achter dat ze suikerziekte heeft. “De dokter zei: ‘Zorg dat je je dochter zo min mogelijk aan suikers blootstelt’.” Ook zij bleek later de zeldzame vorm van diabetes te hebben. Het gezin paste het voedingspatroon aan. Tarwe en geraffineerde suikers werden van het menu geschrapt. En nee, dat hoeft niet saai te zijn. “We ontbijten iedere ochtend met volkoren speltpannenkoeken met lijnzaad. Dan zitten Ilse en mijn andere dochter Eva (2) tot de lunch goed vol.”

Jessica Mendels

‘Jessica Online’
Jessica investeerde zo veel tijd in het zich verdiepen in producten, dat ze besloot haar kennis te delen via haar eigen online platform Jessica OnlineZe deelt daar onder andere eigen recepten en producten waar ze blij van wordt. “Mensen zijn opgelucht dat ik zoveel voorwerk voor ze heb gedaan”, aldus Jessica. Ze is ervan overtuigd dat we het groeiende aantal diabetespatiënten in de generatie van onze kinderen kunnen terugdringen als we hen bewuster maken van gezonde voeding en beschermen tegen een teveel aan suiker.

De cirkel wordt groter
Met haar bewuste levensstijl ‘besmet’ Jessica steeds meer mensen. “Op de school van Ilse wordt ouders verzocht verjaardagstraktaties te maken zonder suiker. Tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Haag worden dit weekend volkoren speltspeculaasjes zonder geraffineerde suikers uitgedeeld. Dat is fantastisch. De cirkel wordt steeds groter.” Ze benadrukt dat ze niet wil beleren, maar inspireren. “Ik heb absoluut geen afkeer tegen mensen die suikers eten of er een negatieve mening over. Iedere keer dat iemand geen suikers, maar tóch iets lekkers, binnenkrijgt, is mooi meegenomen.”

Jessica Mendels

Goede stappen
Er zijn producenten die volgens Jessica al goed bezig zijn. “Bedrijven als Disney, die zoveel macht hebben, brengen vanaf 2018 geen suikerhoudende producten meer in de winkels. Dat is een hele mooie stap. Ik kan nu tegen mijn kind zeggen: ‘Ja, die Mickey Mouse-koek mag je nemen.’ Er worden dus zeker stappen gemaakt, maar het gaat nog te langzaam.”

Suikervrije ijsjes
Jessica heeft in eerste instantie één belangrijk doel. Ze wil dat in 2020 ieder restaurant, pretpark, iedere dierentuin, snackbar, en ga zo maar door een suikervrij ijsje op de menukaart heeft staan. “Suiker in een ijsje is helemaal niet nodig. Fruitijsjes zijn hartstikke lekker.” Ze denkt en hoopt dat het een kwestie van tijd is tot supermarkten aanpassingen doen in het productaanbod. “Twintig jaar geleden kon je als vegetariër ook bijna nergens terecht. Nu kun je in iedere supermarkt vegetarische producten vinden.”

Jessica Mendels

NIEUWS | BEKEND | ETEN & DRINKEN | LIFESTYLE | INTERVIEW | GEZOND

Bron: LINDAnieuws | Foto: Alexia van der Meijden / Jessica Online

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Ilona Lazaroms - van HamIlona Lazaroms - van Ham

Foutje gezien? Ja!

Meer lifestyle

Lees dit ook even

Please update your browser