Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lifestyle

Columnist Nynke de Jong schrijft boek over opvoeden: 'Perfecte ouder bestaat niet'

Columnist Nynke de Jong schrijft boek over opvoeden: 'Perfecte ouder bestaat niet'

Oud-LINDAnieuws-columnist Nynke de Jong beschrijft in het boek ‘Ik ken iemand die…’ de onzekerheden rondom de opvoeding. Volgens haar kun je behoorlijk onzeker worden van al die ‘perfecte’ ouders. 

| Denise Mulder

Nynke De Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst willen ouders met het boek vooral een hart onder de riem steken. ”Iedereen doet maar wat”, vertelt Nynke aan LINDAnieuws.

Lees ook:
Nynke stopt ermee: ‘Soms kreeg ik bijval, soms kritiek. En dat was allemaal oké’

Sprongetjes en bevallingsliedjes

Het boek is gebaseerd op de gelijknamige podcast van de auteurs. De hectische periode rondom het krijgen en opvoeden van kinderen wordt beschreven en de auteurs leggen dilemma’s over opvoeden voor aan deskundigen. Denk bijvoorbeeld aan het bekende sprongetje: bestaat deze echt, of is dit iets wat wij als ouder willen geloven? En als mijn kind niet doorslaapt na drie maanden, doe ik dan iets verkeerd?

Zelfvertrouwen

Nynke wil ouders met volle zelfvertrouwen het ouderschap in laten gaan. ”De perfecte ouder bestaat niet. Iedereen doet maar wat. Het is juist goed om gewoon een relaxte ouder te zijn. Daar heeft je kind ook het meeste baat bij. Dat voelt je kind ook aan.”

‘Wanneer mag ik aan de wijn?’

Gelukkig had Nynke zelf minder last van dit soort onzekerheden. Dit komt mede door haar vrienden (die ook ouder zijn) met wie ze in een WhatsApp-groep zit. ”In deze groep kunnen we als ouder met onze vragen bij elkaar terecht. Vanmorgen vroeg een vriendin (die er even doorheen zat) in die groep: ‘Wanneer mag ik aan de wijn?’ Het is wel fijn dat je op die manier even op elkaar kunt leunen.”

Onzekerheden

Toch maakten andere ouders haar soms onzeker. ”Sommige ouders zijn misschien iets consequenter dan dat ik ben als het aankomt op het eten van suiker of het kijken van filmpjes op YouTube. Als ik naar hen kijk, heb ik het gevoel dat ik dat ook moet zijn. Ik had dat ambitieuze voornemen wel hoor, maar ouderschap maakt nederig. Je hebt van tevoren ideeën over hoe je je kind wil opvoeden, maar in de praktijk gaat dat net even anders.”

Belangrijkste les

De belangrijkste les die Nynke heeft geleerd over het ouderschap tijdens het schrijven van het boek, is dat je je kind niet helemaal kunt veranderen. Ieder kind heeft zijn eigen karakter. ”Je kind is je kind met zijn eigen nukken. Die heb je zelf ook.”

Leuk en sociaal kind

De columnist is pas bevallen van een kerngezonde zoon en heeft een dochter van twee jaar oud. ”Waar ik zekerder van wordt, is dat ik weet dat ik een kind twee jaar in leven kan houden en dat het ook nog eens een leuk en sociaal kind is. Dan komt het met mijn zoon ook wel goed.”

Benieuwd naar het boek? Ik ken iemand die… is vanaf vandaag te koop in de winkel.

NIEUWS | KINDEREN | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Masha Bakker

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lifestyle

Lees dit ook even

Please update your browser