Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Advertorial

'High Society' in het Rijksmuseum: glitter en glamour door de eeuwen heen

'High Society' in het Rijksmuseum: glitter en glamour door de eeuwen heen

Glitter en glamour iets van nu? Nee hoor, eeuwen geleden konden ze er ook wat van. Dat blijkt wel uit ‘High Society’: de tijdelijke tentoonstelling van het Rijksmuseum in Amsterdam.

De tentoonstelling toont vier eeuwen glamour door de ogen van grote kunstenaars als Velázquez, Reynolds en Manet.

Spectaculair

Maar het werk van onze eigen Rembrandt is misschien wel het spectaculairst. Zijn schitterende huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit zijn voor het eerst sinds hun restauratie weer te zien. Dit rijke echtpaar lijkt zó uit het doek te stappen. Of maak kennis met it-girl avant la lettre Luisa Casati, de oogverblindende Jane Fleming en de onweerstaanbare Dr. Pozzi (echt, deze man wil je mee naar huis nemen.)

High Society; Rijksmuseum

Oude roddels

De meeste figuren zijn zeer rijk en extravagant uitgedost, waardoor de tentoonstelling een beeld geeft van vier eeuwen internationale mode. Van de ingesneden broek en de kekke wambuis uit 1514 tot de haute couture van de laat negentiende eeuw. Mode-expert Cécile Narinx en society watcher Jort Kelder vertellen in de audiotour over de veelal extravagante modedetails. En misschien nog wel boeiender: zij weten alles over het reilen en zeilen van de High Society door de eeuwen heen.

High Society; Rijksmuseum

Feesten en gokken

Want het ging er natuurlijk niet altijd zo chique aan toe: ruim 80 prenten en tekeningen laten fijntjes zien wat zich veelal achter gesloten deuren afspeelde: feesten, drinken, gokken en heimelijke bezoeken aan bordelen en boudoirs.

Koefnoen

Waren we er maar bij geweest hè? Koefnoen maakt het gelukkig een klein beetje mogelijk. Speciaal voor het Rijksmuseum introduceren zij de meest spraakmakende types in een vierdelige webserie. Natuurlijk kan het snedige commentaar van Jort Kelder dan niet ontbreken. Hieronder kun je een van de vier afleveringen bekijken.

Kijk voor meer informatie en afleveringen op de website van High Society. De tentoonstelling is tot 3 juni te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam. Ook leuk: 25 mei opent het Rijksmuseum nog één keer haar deuren na sluitingstijd en er zijn nog kaarten.

SNACKS | MODE | ADVERTORIAL | LIFESTYLE

Bron: LINDAnieuws | Foto: Het Rijksmuseum

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lifestyle

Lees dit ook even

Please update your browser