lifestyle

Handig of onzin: app voor gescheiden ouders

Handig of onzin: app voor gescheiden ouders

De Heppee-app helpt bij planning, communicatie én emotie. Hij is bedoeld voor gescheiden ouders – of eigenlijk voor hun kinderen. Handig of overbodig? Daar zijn de meningen verdeeld over.

| Annemarie van Ulden

LINDAnieuws sprak met een ontwikkelaar van de app én met een gescheiden vader.

Onrust
Maar liefst 45.000 kinderen per jaar in Nederland krijgen te maken met een scheiding. Dat hoeft niet per se een groot drama te zijn, maar onrust geeft het vrijwel altijd. Om de planning en communicatie onderling, tussen de gescheiden ouders, maar vooral ook met het kind goed te houden, ontwikkelden Bart de Lege en Sabrina Wiarda-de Vries de co-ouderschap app Heppee.

Overzicht en structuur
Heppee is handig voor ouders, omdat er vaak een negatieve klank zit in de communicatie tussen gescheiden ouders, waarvan het kind zo min mogelijk hoeft mee te krijgen, zegt Sabrina. Daarnaast biedt het rust, structuur en overzicht. Voor ouders en kind. En het is gewoon leuk. Je kunt namelijk behalve afspraken inplannen – zwemles, tandarts, schoolreisje – ook een persoonlijke boodschap aan elkaar sturen of achterlaten voor de kinderen.

Van 0 tot 14 jaar
De app is echt ontwikkeld voor het kind, daarop is ook de interface en gebruiksvriendelijkheid ontwikkeld, zegt Sabrina. De app is bedoeld voor kinderen van 0 tot 14 jaar. Ouders voeren dingen in en communiceren met elkaar ‘aan de achterkant’, daar ziet het kind niets van. Vervolgens kunnen ouders met jonge kinderen samen van de app gebruikmaken en oudere kinderen kunnen met Heppee zelf te allen tijde contact houden met beide ouders.

‘Ergerlijk’
Handig? Ja. Wenselijk? Niet voor iedereen. Want juist bij gescheiden ouders, die misschien toch al niet graag met elkaar praten, ligt het gevaar op de loer dat er helemaal niet meer ‘live’ gecommuniceerd wordt. Schrijver en gescheiden vader van twee kinderen Thomas van Aalten vindt het raar dat deze behoefte wordt gecreëerd. De intenties zullen goed zijn, maar ik vind het ergerlijk. Zit je straks alleen nog maar met moeders en vaders die met hun telefoon verkleefd zijn in de speeltuin en bij het zwembad. 

Persoonlijk contact
Thomas vindt juist dat je het contact zo persoonlijk mogelijk moet houden. Gebruik een gezamenlijke google-kalender en houd het contact verder zo persoonlijk mogelijk. En anders bel je even. Je leven moet je niet organiseren via een app, maar via elkaar. Het is zoiets als een spiekbriefje gebruiken voor iets dat je toch al weet. Sabrina heeft dit soort kritiek op de app vaker gehoord. Het doel van de app is zeker niet om ouders helemaal niet meer ‘live’ met elkaar te laten praten. Maar Heppee kan wel helpen de dagelijkse sfeer en structuur zo goed mogelijk te houden.

Ook voor ‘workaholic-ouders’
Heppee is nu speciaal ontwikkeld voor co-ouderschap, maar kan ook praktisch zijn voor andere gezinssamenstellingen. Zoals voor grootouders en kleinkinderen die ver weg van elkaar zijn, omdat kinderen in het buitenland wonen. Of voor workaholic-ouders die wél bij elkaar zijn, oppert Thomas.

Begin maart in de app-store 
De testversie van de app is eind januari gelanceerd en inmiddels hebben zich zo’n 450 gezinnen aangemeld voor de echte versie. Naar verwachting is de app begin maart verkrijgbaar voor iOS-gebruikers in de app-store. Android-gebruikers kunnen een maand later met Heppee aan de slag.

NIEUWS | LIFESTYLE

Bron: LINDAnieuws.nl | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

ManonManon

Prima aanvulling op onze regelmatige overleg momenten. Het is handig dat alles bij elkaar staat in zo'n app. De afspraken zijn terug te vinden, belangrijke documenten kan je allebei inzien. En als je een keer een afwijking van de standaard hebt zet je het daarin zodat je een plek hebt om terug te vinden wat er is afgesproken.Soms vergeet een van de twee een afspraak en moet je in mail of whatsapp gaan terugzoeken wat er was afgestemd. Voor ouders die toch al niet communiceren is dit misschien juist handig. En wij zijn juist twee goed communicerende ouders die zo'n tool erbij gebruiken. Het is een aanvulling en zeker geen vervanging. Het meeste gaat bij ons face to face en daarbij gebruiken we ook whatsapp. Maar dat is vluchtig en dit is meer blijvend.

sassas

weer een reden minder voor ouders om "normaal "te blijven dien om wille van de kinderen steeds meer ouders "vergeten"ff dat ze ook nog iemand anders de dupe maken van hun rare gedrag naar elkaar bedenk er is minstens 1 goed gebeuren geweest in je huwelijk iets wat niks ter wereld kan vervangen een zoon/dochter zet je haat gewoon ff opzij en denk eerst eens aan hunzij zijn de dupe van jou rare gedrag kinderlogica is als je hun vader/moeder haat haat je hun ook voor de helft denk daar eens aan voor je ze weer gebruikt om de andere 50% van hun dna dwars te zitten en probeer mi der egoistisch te zijn

AnneAnne

"men"vergeet voor het gemak dat er vele ouders zijn die op geen enkele wijze communiceren met elkaar. In het begin kreeg ik nog "ok"als antwoord op een sms, later met de whatsapp gaat mijn ex er vanuit dat de blauwe vinkjes genoeg zijn en komt er geen enkel antwoord meer. Deze nieuwe app zou voor hem en mij ook niet werken, na twaalf jaar gescheiden te zijn hebben wij nul comma nul contact meer met elkaar over de kinderen. Ik meld iets en meer is het niet. Gelukkig is de oudste bijna 21 en de jongste wordt 17. Nog heel even en ik ben eindelijk echt vrij!

Marieke LipsMarieke Lips

Vanuit KidsInbetween en de ervaring met het werken met gescheiden ouders en kinderen van gescheiden ouders zie ik verschillende ontwikkelingen op dit gebied. Sommige ouders kunnen in goede harmonie met elkaar communiceren na de scheiding. De app is dan een handige extra tool om elkaar op de hoogte te houden wanneer de persoonlijke communicatie even niet lukt door drukte, werk, vakantie etc. Internet / whatsapp en apps zijn nu eenmaal van deze tijd. Jongeren maken er steeds meer gebruik van, dus zodoende kan het een mooie aanvulling zijn en zie ik het als een sterke ontwikkeling dat Heppee hierop inspeelt. Natuurlijk is het belangrijk persoonlijk te blijven communiceren. Soms lukt dit echter niet, waardoor de app van toegevoegde waarde is. Het sluit aan op jongeren, het biedt slimme oplossingen en aan ouders en kinderen de keuze of het bij hen past om de app te gaan gebruiken!

DorindeDorinde

Belachelijk. Laat ze face to face met elkaar praten en overleggen. Andere zaken via telefoon (bellen). Zo'n app? Alsjeblieft zeg!

AnneAnne

face to face moet dan wel werken he... In de meeste gevallen dus niet. Blije scheidingen? Ik ken niemand die nog netjes en open en goed met elkaar om kan gaan na een scheiding. Altijd wordt het lelijk... Dus voor velen zal de app nog iets teweeg brengen als gesprek. Voor vele anderen ook helemaal niks. Zelfs bellen is voor veel exen lastig. De mijne zei letterlijk dat hij mijn stem niet meer kon aanhoren en op sms en app reageert hij helemaal niet meer. Mijn man en ik nemen samen de besluiten en ik deel het ex mede. En das lastig, want de jongste (16) woont om de week hier en om de week daar. Succes....

GeaGea

Ik ben mediator van beroep en behandel veel echtscheidingszaken. Ik ben benieuwd naar de werking van de app.

Thierry Thierry

dag GeaDank voor je leuke reactie. We werken inmiddels met verschillende mediators en andere experts (o.g.v. gezinssituaties en co-ouderschap) samen om de Heppee app zo goed mogelijk af te stemmen op de behoeftes van de gebruiker (de kinderen incluis).Kom graag eens met je in gesprek om hier verder op in te gaan. Kan jij mij anders een mailtjes sturen naar thierry@heppee.comgegroetThierry Heppee

DeesDees

Ik kan me voorstellen dat er ouders zijn die helemaal niet meer met elkaar praten, dan werkt wat mij betreft z'n app ook niet. Als je kinderen heb moet je "helaas"met elkaar blijven communiceren. Als ouder moet je je trots opzij zetten en puur en alleen aan je kinderen denken. Helaas merk ook ik in mijn omgeving dat er nog genoeg egoïstische ouders zijn die dit niet kunnen en alleen aan zich zelf denken. Ouders blijven in die zelfmedelijden fase zitten.Als ik naar ons kijk en ons dan praat ik over mijn ex en ik, daar kunnen een heleboel mensen nog een voorbeeld aan nemen. Ook ik kan een boekje open doen als ik zou willen maar mijn ex komt tijdens onze dochters verjaardag op bezoek en zelfs met onze dochter (als het zijn weekend is) komt hij op bezoek bij ons op de verjaardag van mijn nieuwe partner. Dit niet omdat mijn nieuwe partner dat zo leuk vindt maar omdat mijn dochter hier zo graag bij wilt zijn!Die app is misschien heel handig maar dan alleen als je nog blijft communiceren.

Meer lifestyle

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser