Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

geld

Kabinet houdt vast aan duurdere studielening voor komende studenten

Kabinet houdt vast aan duurdere studielening voor komende studenten

Het kabinet houdt vast aan de verhoging van de rente op studieleningen. Het is de oppositie vandaag niet gelukt om minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (foto) op andere gedachten te brengen.

| Verena Verhoeven

Van Engelshoven verdedigde de maatregel vandaag in een debat in de Tweede Kamer.

Het leenstelsel

Dit deed ze door te benadrukken dat de verhoging de houdbaarheid van het stelsel zal verlengen. Daarbij noemt ze de stijging van het maandelijkse rentebedrag ‘bescheiden’. De linkse oppositie vindt het daarentegen een nieuwe financiële domper voor (aanstaande) studenten.

CDA over maatregelen rond studielening

De oppositie richtte haar pijlen ook op het CDA. Die partij was namelijk altijd tegen het leenstelsel, maar verdedigt de renteverhoging nu wel. Op een partijcongres vorige maand stond een meerderheid nog achter een oproep van de jongerenafdeling om de hogere rente van tafel te krijgen. Daar heeft CDA-partijleider Sybrand Buma bewust niks mee gedaan. Hij liet weten dat als hij op dit punt het regeerakkoord wil openbreken, de coalitiepartners ook met nieuwe eisen zullen komen. Hij legde de uitspraak van zijn partijgenoten naast zich neer en heeft het onderwerp niet ter sprake gebracht in de coalitie.

Lees ook
Schrijnend: geen enkele belofte over verbeteren leenstelsel waargemaakt

‘Een zwarte dag’

Het Interstedelijk Studentenoverleg ISO is bang dat de dag van de stemming in de Kamer volgende week “een zwarte dag” voor (aankomende) studenten wordt. ISO-voorzitter Tom van den Brink zegt dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs verder onder druk komt te staan. “Waar het kabinet-Rutte II het leenstelsel invoerde en de studieschuld met gemiddeld 6000 euro liet stijgen, heft kabinet-Rutte III hier nog eens 5000 extra bovenop”, berekent hij. “Dat studenten de portemonnee moeten trekken om het leenstelsel betaalbaar te houden, is van de zotte.” Toch houdt hij hoop dat de Eerste Kamer de maatregel alsnog tegenhoudt.

NIEUWS | LINDA.MEIDEN | GELD | ONDERWIJS

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer geld

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser