Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

geld

Amazon-topman en vrouw moeten 137 miljard aan vermogen verdelen bij scheiding

Amazon-topman en vrouw moeten 137 miljard aan vermogen verdelen bij scheiding

Alsof de gevoelens die erbij komen kijken nog niet erg genoeg zijn, is scheiden financieel gezien ook een hoop gedoe. Dit énorm rijke stel gaat uit elkaar met een behoorlijk geldbedrag aan vermogen. 

| Anna Botic

Een scheiding regelen is voor mensen met een gemiddeld inkomen al een flinke klus. Laat staan voor multimiljonairs.

Goede afspraken

Jeff Bezos, CEO van Amazon en de rijkste man ter wereld, en zijn vrouw MacKenzie hebben na 25 jaar besloten hun huwelijk te beëindigen. Op Twitter lieten zij weten dat zij hopen op een toekomst vol geluk. In de tussentijd moeten zij 137 miljard euro aan vermogen zien te verdelen. Geld wat voor een overgroot deel aan Jeff toebehoort. Nu er sprake is van een scheiding, kan MacKanzie er met de helft vandoor gaan. Hoe werkt dat?

Lees ook
Brenda (38) is al twee jaar gescheiden maar ziet haar stiefdochter nog steeds

Aandelen maken het lastig

The Atlantic zocht het voor ons uit. Zo is een belangrijk verschil tussen de Bezos en minder bedeelde stervelingen dat rijke stellen vaak aandelen hebben in snel groeiende bedrijven. Dat maakt het een stuk ingewikkelder te bepalen welk deel van het vermogen ieder krijgt op het moment van een scheiding. Dit is namelijk een tijdrovend proces. Bankrekeningen, zeldzame collecties: alles heeft een eigen (en soms fluctuerende) waarde.

Staat maakt uit

Daarbij maakt voor de verdeling van het vermogen de plek uit waar de scheiding wordt aangevraagd; de wetgeving verschilt nogal per staat. In Washington, waar het stel getrouwd is, wordt alles fifty-fifty verdeeld. In het geval van de Bezos betekent dit dat zij elk zouden eindigen met 65 miljard euro. Daarmee zou Jeff zijn titel ‘rijkste man ter wereld’v verliezen, en krijgt MacKenzie de titel ‘rijkste vrouw ter wereld’.

Tijd en geld

Het had de twee veel – tijd en geld – gescheeld als zij van te voren tot een overeenstemming waren gekomen, dus als zij huwelijkse voorwaarden op papier hadden staan. Hierdoor was de wetgeving vervallen. Nu wordt Bezos gedwongen een deel van zijn 80 miljoen aan aandelen te verkopen. Als hij dit niet doet, kan hij de scheiding niet financieren.  De aankomende maanden werken er tientallen advocaten aan de scheidingspapieren van de twee.

SNACKS | BEKEND | BUITENLAND | GELD

Bron: The Atlantic | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer geld

Lees dit ook even

Please update your browser