Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

geld

Nieuwe onthullingen over belastingparadijzen in 'Paradise Papers'

Nieuwe onthullingen over belastingparadijzen in 'Paradise Papers'

Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) heeft nieuwe onthullingen gedaan over belastingparadijzen in de ‘Paradise Papers’, het vervolg op de ‘Panama Papers’.

| Kirsten Zijderveld

Er staat onder andere in dat de Amerikaanse minister van handel, Wilbur Ross, zaken doet met de schoonzoon van de Russische president Poetin.

Lees ook
Het Panama Papers schandaal samengevat in 9 antwoorden

Schoonzoon van Poetin
Het document is gebaseerd op 13 miljoen gelekte bestanden en er staan ook gegevens en transacties van sporters, beroemdheden en multinationals in. Maar even terug naar Wilbur Ross. Hij heeft dus belangen in scheepvaartbedrijf Navigator, dat zaken doet met het Russische bedrijf Sibur. En dat is deels in handen van de schoonzoon van president Poetin.

Al maanden onderzoek
Het gaat om een van de weinige investeringen die Ross niet heeft afgestoten bij zijn aantreden als minister van handel begin dit jaar. En de banden zijn opmerkelijk, want er loopt al maanden een onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Wilbur Ross
paradise papers

Trudeau
Ook Stephen Bronfman, de fondsenwerver en rechterhand van de Canadese premier Justin Trudeau, duikt op in de ‘Paradise Papers’. Hij zou miljoenen dollars naar de Kaaimaneilanden hebben versluisd. Op die manier ontweek hij belastingen in Canada, de VS en Israël.

Belastingontduiking
Queen Elizabeth II zou ook een deel van haar privévermogen geïnvesteerd hebben in een fonds op de Kaaimaneilanden. Zanger Bono van U2 wordt in verband gebracht met belastingontduiking in Litouwen en Madonna zou via een belastingparadijs investeren in medische apparatuur.

Facebook
Ook de grootste bedrijven van de wereld, zoals Apple, Nike en Facebook, worden genoemd. Volgens de Franse econoom Gabriel Zucman verschuiven multinationals van over de hele wereld elk jaar meer dan 600 miljard euro naar constructies in belastingparadijzen. Apple zou hebben geprobeerd deals te maken via een belastingparadijs in de Cariben. Yuri Milner, Russisch miljardair en belangrijk investeerder in Facebook en Twitter, zou financiële banden hebben met twee bedrijven die eigendom zijn van de Russische overheid.

NIEUWS | BUITENLAND | GELD

Bron: ANP/AD/Trouw/De Morgen | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer geld

Lees dit ook even

Please update your browser