Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

geld

6 x tips om (ongemerkt) te sparen, ook al zit het niet in onze genen

6 x tips om (ongemerkt) te sparen, ook al zit het niet in onze genen

Heb jij moeite met geld opzij zetten in plaats van het gelijk uit te geven? Niet zo gek, we zijn namelijk niet gemaakt om te sparen. Dat concludeerde het Nibud.

| Eva Bongers

Woordvoerder Gabriella Bettonville heeft gelukkig toch een paar tips om (ongemerkt) te sparen.

Lees ook
Geld besparen of geld doneren? Deze spijkerbroek laat je kiezen

Niet in onze genen
Volgens het Nibud hebben we last van de oermens in ons: “Het zit gewoon niet in onze genen om rekening te houden met later. De mens is gericht op het nu. Beloningen en verleidingen op korte termijn kunnen we maar moeilijk weerstaan. En we hebben vaak het gevoel nu geen geld te kunnen missen.” Hoe je dan wel zorgt dat je een appeltje voor de dorst opbouwt? Bettonville gaf zes adviezen aan de NOS.

1. Via je telefoonabonnement
“Als je een telefoon koopt, kun je in je abonnement meteen een paar euro meesparen voor de aanschaf van de volgende telefoon. Dan is het sparen veranderd in een min of meer ongemerkte vaste last.”

2. Ziektekostenverzekering
“Je kunt je aansluiten bij een ziektekostenverzekering die haar klanten al per maand iets laat betalen voor het mogelijk later te betalen eigen risico.”

3. Pinsparen
“Bij pinsparen rondt de bank bedragen van jouw pinaankopen af naar boven, en zet dat geld automatisch opzij.”

4. Auto(matisch)
“Als je een auto koopt, zou je meteen een automatische, bijvoorbeeld maandelijkse overschrijving naar je spaarrekening kunnen starten om een potje aan te leggen voor het onderhoud.”

5. Huis kopen
“De aanschaf van een eigen huis kan gezien worden als een spaarpot voor later.”

6. Koopzegels
‘Bij koopzegels koop je in een winkel zegels, die op een spaarkaart geplakt moeten worden. De volle kaart kun je inleveren, waarna je een hoger bedrag ontvangt dan dat je voor de zegels hebt betaald. Zo kun je het geld van de gekochte zegels niet meer uitgeven en krijg je een hogere rente dan bij de bank. Dit maakt het voor consumenten aantrekkelijk.”

NIEUWS | GELD

Bron: NOS | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer geld

Lees dit ook even

Please update your browser