lifestyle

Floris start crowdfundingsactie voor stijlvolle DrainBag na de borstamputatie van zijn vrouw

Floris start crowdfundingsactie voor stijlvolle DrainBag na de borstamputatie van zijn vrouw

De vrouw van Floris Kreulen onderging een borstamputatie waardoor ze een drain moest meedragen. Floris start nu, in de borstkankermaand, een crowdfundingsactie voor een stijlvolle DrainBag.

| Verena Verhoeven

Oktober is elk jaar borstkankermaand, om extra aandacht te vragen voor de ziekte.

Lees ook
Gerda (53) breit borstprotheses en zoekt anderen om aan te haken

Drain
Eén op de drie vrouwen met borstkanker ondergaat een borstamputatie. Daarbij wordt een drain aangelegd voor de opvang van wondvocht. Als alles goed gaat, mogen vrouwen na een paar dagen naar huis, maar dan moeten ze nog wel een drain met doorzichtige opvangfles meedragen.

Amputatie
Initiatiefnemer Floris Kreulen kreeg ermee te maken toen zijn vrouw aan borstkanker leed. Floris: “Een jaar geleden werd de linkerborst van mijn vrouw afgezet als gevolg van de ziekte. Een verpleegkundige van het ziekenhuis had zelf een zakje voor haar drain gemaakt. Dat gaf enorme steun en zag er een stuk beter uit.” Dit bracht hem, samen met zijn compagnon Jilt Meeder, op het idee voor de DrainBag. “We vonden dat de meer dan vijfduizend vrouwen per jaar die thuis herstellen van een borstamputatie een mooie tas voor hun drain verdienen.”

DrainBag

Tassen
Er zijn meerdere tassen ontworpen die vrouwen zich minder patiënt moeten laten voelen. Jilt: “Als je weet dat je er goed uitziet, kan dat helpen om je beter te voelen over jezelf. De DrainBag stelt vrouwen in staat om na de operatie weer – zo goed als het kan – deel te nemen aan het dagelijkse leven.”

Crowdfunding
Voor de productie van de eerste oplage DrainBags starten Floris en Jilt een crowdfundingsactie. Hun plan is om de DrainBags gratis te leveren aan Nederlandse ziekenhuizen. Via de verpleegafdeling kunnen ze dan direct aan patiënten worden meegegeven. Als de drain een week later in het ziekenhuis wordt verwijderd, komt de tas terug op de afdeling. Zo kunnen meerdere vrouwen per jaar van een DrainBag gebruik maken.

Ervaringen
Om hun actie kracht bij te zetten maakten de initiatiefnemers een video. Hierin vertellen Leonie Woerdeman, hoofd plastische chirurgie van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, en ex-patiënten Anna en Marja hoe het is om thuis met een drain van je borstamputatie te herstellen.

NIEUWS | MODE | LIFESTYLE

Bron: DrainBag | Foto: DrainBag

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lifestyle

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser