De boosdoener van je kater is het conserveringsmiddel genaamd sulfiet is. Dit stofje wordt in wijn verwerkt zodat het langer houdbaar is, maar kan dus wel voor hoofdpijn, ademhalingsproblemen of zelfs hartkloppingen zorgen.
Weg met de kater
Dat moeten we niet hebben natuurlijk. Gelukkig heeft het Nederlandse bedrijf Natural4Sure het voor elkaar gekregen om een natuurlijke variant van sulfiet te maken: ‘SURE’. Wetenschappers van de HAS Hogeschool in Den Bosch hebben er tien jaar over gedaan om hierin te slagen. Volgens de eigenaar van Natural4Sure heeft dit geen invloed op de smaak van de wijn en blijft een fles ongeveer een jaar houdbaar.
Dat moeten we hebben
Het bedrijf zal zich eerst richten op de witte wijnen. Er zijn inmiddels 6500 flessen witte wijn met het natuurlijke sulfiet geproduceerd en die komen deze zomer op de markt. Wel zijn ze een stukje duurder dan een gemiddeld flesje, namelijk 29,95 euro per stuk. Over twee jaar hopen de makers de productie op te kunnen schroeven en een fles aan te kunnen bieden voor 4,95 euro.