Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

eten & drinken

De Voorproevers houden het dicht bij huis: Nacional

De Voorproevers houden het dicht bij huis: Nacional

Aangezien Heemskerk nog op liefdesvakantie is met zijn levensgezellin en een aantal kinderen alsmede de huiscavia Patrick, was Linda’s voorproever Marcel Langedijk wederom genoodzaakt zonder zijn culinaire vriend op pad te gaan.

| Teuntje Verbaandert

Hij hield het dicht bij huis en toog naar het toeristenzwangere Leidseplein. Want juist daar bevindt zich Nacional, dé nieuwe hippe brasserie van Amsterdam.

De korte samenvatting:
Nacional is van Casper Reinders en Casper Reinders is zo’n beetje de horecakeizer van Amsterdam. Zeg dat echter niet waar ie bij staat, want dan krijg je een por. Een guitig bedoelde por, maar toch. Evenzogoed is het wel zo, dat van die horecakeizer, want Reinders is namelijk bedenker en eigenaar van liefst tien tenten in de hoofdstad. Van Lion Noir, Bo Cinq en Rose’s Cantina tot aan de nog altijd populaire nachtclub Jimmy Woo. Nacional is zijn nieuwste project en het ging vorige maand open. Een brasserie, maar dan op z’n Reinders’; veel design, kunst, malle verzinsels en bijzondere objecten. Tot aan de deurknoppen en de kranen op het toilet aan toe allemaal bedacht, gezocht en gevonden door de man zelf. Heel trendy en overduidelijk geïnspireerd op de oude-school-Parijse-brasserie, maar dan met een twist. Wij houden ervan. Achter de kleine voorgevel schuilt een immens pand met een riante ‚vide’ (daar zit ook de keuken). ‚Het ziet eruit alsof het altijd al zo geweest is en dat was precies het plan,’ zegt Casper. Wat niet wil zeggen dat het zo is: ‚Absoluut niet. Het was hier heel lelijk. Alles wat je ziet, hebben we zelf bedacht.’

Vrouwvriendelijkheid:
Je kunt buiten zitten; er staat een tiental tafeltjes met uitzicht op het Leidseplein. Daar moet je zin in hebben en echt vrolijk is het uitzicht op de altijd zo gezellige taxichauffeurs van het Leidseplein niet. Binnen dus. Daar zit je dicht op andere eters, zoals dat nu eenmaal hoort in een brasserie. Geeft niet, want het is druk en lawaaiig op de juiste manier. Er is tafellinnen, er zijn deftige glazen en keurig bestek, de details kloppen tot aan de weldadig riekende handzeep op de toiletten. Veel spiegels ook, zodat je alles goed in de gaten kunt houden, inclusief je make-up en die barman met dat donkere haar en dat strakke shirt. Het personeel is er inderdaad jong en knap – maar ook uiterst beleefd – terwijl het publiek net een fractie ouder is dan in de andere tenten van Reinders – dertigers/veertigers. Je kunt er prima romantisch doen met je vriendje, maar wij denken toch vooral aan een liederlijke girls dan wel boys night out. In stijl, dat spreekt.

Gerecht voor Gerecht

Dutch Shrimp Cocktail
Geen menu’s bij Nacional en dat is niet erg, want de kaart is indrukwekkend groot en varieert van goedkoop (soepen, salades) naar duur (kaviaar, kreeft). Veel klassiekers zoals slakken, terrine foie gras de canard en duck confit. Wij trapten af met de garnalencocktail; een fors glas met Hollandse garnalen, salade en een romige cocktailsaus. Lekker en zoals ie hoort, al is de prijs ervan wat aan de hoge kant: 13,80 euro. Aan de ander kant: de garnaal wordt tegenwoordig duur betaald.

foto 1

Steak Tartare
Werd ons aangeraden door de vriendelijke bediende. Terecht, want erg lekker: grof gesneden, met een lopend ijtje er bovenop. Verder weinig gedoe eromheen, afgezien van wat verdwaalde chips. Uitstekend, al had ie van ons wat pittigere gemogen, maar dat is nu eenmaal ons ding en het flesje tabasco dat standaard op tafel staat, bood uitkomst. In tegenstelling tot de garnalencocktail is dit riante portie weer heel goedkoop: een tientje!

foto 4

North Sea Plaice
Wisselend visgerecht uit de zee. Schol, in ons geval, en dat was meteen de ster van de avond. Boterzacht dankzij een perfecte cuison. Beetje peper, zout en citroen, meer heeft goede vis niet nodig. De begeleiding komt in de vorm van kleine, krokant gebakken frites met goede mayonaise en een kleine salade, waarvan we in de dressing dat typisch Franse zuurtje missen; vinaigrette, dat willen we! Klein detail in een verder perfect hoofdgerecht. Prijs: 22 euro.

foto 2

Lamsrack
Aangezien Heemskerk dus nog op zee zat, zag ik mijn kans schoon en nam een schitterende vrouw mee – die heel toevallig ook mijn vriendin is. Ze is half Engels en dat betekent dat het altijd goed weer is – in dit geval dertig graden – om een flink stuk lam te savoureren. Het koste 24 euro en werd tot op de kleine botjes afgekloven, hetgeen me een goed teken lijkt. Ik eet geen lam, niet vanwege zielig, maar omdat de weeïge smaak me niet bevalt. Vriendin zei echter: ‚Rosé, mals, met een briljante grilsmaak en erg lekker, maar mag ik nu een tandenstoker?’ Ook hierbij: friet en salade.

foto 5

Cheesecake
En wat voor eentje. Meer calorieën dan drie pakjes boter, gokken we, maar erg lekker en prima om te delen. De kleine brokjes witte chocolade die over de cheesecake werden gestrooid, vonden we niet nodig. Lekker van smaak, maar het verstoort de romige structuur van de taart en dat is zonde. Prijs: 7 euro.

foto 3

Wijntip
Wij hielden het beschaafd en dronken een paar glaasjes Terrazas De Los Andes, een vette chardonnay uit Argentinië (5,60 euro per glas, 28 euro per fles). Evenzogoed kun je helemaal los gaan in Nacional. Er is bijvoorbeeld een selectie Gaja-wijnen (kenners weten genoeg), Frankrijk is goed vertegenwoordigd, maar je vindt op de wijnkaart ook exclusieve flessen uit de nieuwe wereld en een fiks aantal champagnes.

Conclusie
Nacional is een plek van de chaotisch rumoerige gezelligheid. Een avondje eten en drinken in Nacional voelt heel New York en Parijs, voelt als een overdonderend feest. Er gebeurt van alles, je verveelt je geen moment en het eten is er prima, net als de wijnen, cocktails en de bediening. Perfect voor een avondje met je vriendinnen, vooral die ene lawaaiige, want hard praten mag. Het is chic en tegelijk losjes, trendy, maar niet té. Nacional is daarmee eigenlijk voor iedereen, al zouden wij de vrijdag-, zaterdag en zondagavond lekker aan de lokale hipperds overlaten. Er zijn namelijk meer dagen in de week en die zijn net wat rustiger. Mocht zelfs dat je teveel zijn: je kunt ook ontbijten en lunchen bij Nacional! www.nacional.nl

SNACKS | ETEN & DRINKEN

Foto: Marcel Langdijk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

steak tatare met een ijtje, is wel heel bijzonder!steak tatare met een ijtje, is wel heel bijzonder!

Steak tatare met een ijtje, is wel heel bijzonder!

ClementineClementine

Ziet er leuk uit! Ben alleen zwaar teleurgesteld door het menu kaart. Willen ze dus lekker hip en happening spelen en op zijn Frans/ Parijs stijl interessant doen met Franse woorden (zoals de meeste restaurants in nederland eigenlijk).... VOL met fouten!! Als je het niet kan, doe het dan alsjeblieft niet want dit staat zo dom. Beetje jammer! Ze spreken zeker Entrecote zonder TE -->''Entrecoo''?

Meer eten & drinken

Lees dit ook even

Please update your browser