Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lifestyle

Eén op de tien moeders houdt jaren last van 'baringspijn'

Eén op de tien moeders houdt jaren last van 'baringspijn'

Eén op de tien jonge moeders in Nederland heeft jaren na de bevalling nog altijd pijn, en dat beïnvloedt hun dagelijks leven. Wij spraken met één van hen: Kim (35).

| Madelijne Daub

Zes procent van de vrouwen heeft zelfs dagelijks last van ‘baringspijn’ in het bekken, de rug en de buik.

Lees ook
Tessa (35), twee maanden na de bevalling: ‘Het was echt een gapend gat daarbeneden’

Vaak ziek melden
Dit zeggen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in de Telegraaf. Het aantal is hoger dan verwacht. Door de pijnklachten moeten veel moeders zich vaak ziek melden, of ze zeggen afspraken af. De wetenschappers bestudeerden de gevolgen bij bijna 500 Nederlandse vrouwen. De groep met aanhoudende baringspijn heeft ook dikwijls last van depressie en angstige klachten, vertelt een van de onderzoekers in de krant.

Kim (35, niet op de foto) uit Eindhoven kan meepraten over baringsklachten: in maart 2014 beviel ze van een zoon, en nog steeds heeft ze pijn.

Waar heb je last van?
Nu, bijna twee jaar later, voel ik het littekenweefsel aan mijn ‘onderkantje’ – zo noemen ze dat écht, ik zweer het – nog steeds trekken. Buiten dat heb ik nog steeds elke dag rugpijn. Zoals zaterdag, dan moet ik na paar uur slenteren echt even zitten, als een oma.

Hoe is dat ontstaan?
Kort samengevat: ik moest tijdens de bevalling worden ingeknipt, bleek binnen een bloeduitstorting te hebben, en scheurde daarna enorm uit. Ze zijn met zijn tweeën anderhalf uur bezig geweest om me te hechten. Het was een grote ravage, daar zie je inmiddels gelukkig niks meer van, maar de eerste twee weken kon ik lopen noch zitten. Toen ik begon met lopen, waggelde ik als Katrien Duck door het huis. En daarmee is ook de rugpijn begonnen. 

Heb je je vaak moeten ziek melden vanwege je klachten?
Nee, omdat ik een zittend beroep heb. Het heeft twee maanden langer dan mijn standaard verlof geduurd eer ik weer aan het werk kon. Want lopen en lang zitten was een probleem. Ik ben een jaar aan de pijnstillers geweest. Als ik een staand beroep had gehad, was ik langer uit de running geweest, denk ik. 

Wat doe je ertegen?
Ik heb fysiotherapie gehad, liep bij de huisarts, een chiropractor, en dat hielp allemaal niet. Tot een vriendin die hetzelfde had me een osteopaat aanraadde. Daar ga ik nog steeds eens per maand naartoe. En ik zwem één keer per week. Verder droeg ik vroeger elke dag hakken, dat doe ik nu echt niet meer. Ik word mijn eigen angstbeeld, een moeder op platte schoenen haha. 

Tips voor vrouwen die dit herkennen?
Luister goed naar je lichaam, en zoek snel de juiste behandelaar. Zodat je meteen een gericht plan hebt om van de klachten af te komen. Dat luisteren naar mijn lijf heb ik niet goed gedaan tijdens en na mijn zwangerschap. Omdat je geen watje wilt zijn. Ik wilde snel weer aan het werk en niet zielig gevonden worden. Dus ging ik tegen mijn klachten in dingen doen die mijn lijf nog niet aan konden. Met meer begeleiding had ik dat vast anders aangepakt. 

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | MEEPRATEN

Bron: Telegraaf/ LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Hannie MoorsHannie Moors

Blij met het item in Linda. Het wordt tijd dat het taboe doorbroken wordt! Daarom vond ik dat ik mijn verhaal ook moest delen. Ik zit inmiddels parttime in een rolstoel omdat bij de geboorte van mijn oudste zoon (10 jaar geleden) nogal veel schade is aangericht (een ontplofte mol is er niks bij ????). Omdat ik dacht dat alles wel goed zou komen en ik een sterke wil heb (en misschien een beetje naïef ben), zijn nog 2 andere zonen middels een keizersnede geboren. Lichamelijk achteraf niet verstandig, maar ik had ze voor geen goud willen missen. Ik heb getwijfeld of ik dit wel moest delen, vooral voor alle lieve (bijna) zwangere moeders, want ik wil jullie niet bang maken. Maar ik wou het schrijven voor die vrouwen die het ook is overkomen. Je praat na een bevalling er niet meer over dat je pijn aan je kont hebt of dat je 'onderkantje'(...) zeer doet. Ik heb zelf lang gedacht dat 'het erbij hoorde'en dat het wel goed zou komen. Tanden op elkaar en door. Dat heeft niet geholpen bij mijn herstel- en acceptatieproces. Dus, lieve moeders, je bent niet de enige. Het is niet de bedoeling dat je koste wat kost doorgaat en doet alsof het wel meevalt. Praat erover en vraag om hulp. Geloof me als ik zeg dat elke verjaardag van mijn oudste een dubbel gevoel geeft.

Bekken en bodemBekken en bodem

profunduminstituut.nlmail naar info@profunduminstituut.nl om te zien wat de mogelijkheden zijn!Marijke Slieker

Bekken en bodemBekken en bodem

Jammer..... er is zoveel meer aan te doen dan men denkt. Een goed onderzoek en een daarop afgesteld behandelplan door een ervaren bekkenfysiotherapeut kan hierbij helpen. Soms is de bekkenbodem juist de boosdoener waardoor klachten niet weggaan. Het is de moeite van het proberen waard. Sinds kort heeft ons instituut ook de beschikking over nieuwe apparatuur die het proces kan ondersteunen. Vraag eens rond en blijf er niet mee lopen!!!!!Marijke Slieker

ninanina

Heb er ook last van klopt helemaal!

sabine beiningsabine beining

Eindelijk wordt er onderzoek naar gedaan.hoe vaak heb ik niet gehoord dat het niet kon om nog zoveel last te hebben.20 jaar geleden bevallen en nu alweer 7 jaar in bed en aan de morfine.ik kan niets meer.dit is wel extreem maar gebeurd ook.ik ben niet de enige.op de fb site bekkeninstabiliteit en dan zijn nu over de 300 vrouwen die er in meer of mindere mate last van hebben.ik hoop zo dat het meer aandacht krijgt want het is echt waar en soms zijn de klachten ook invaliderend.

FEFE

In bijna 14 maanden bevallen van 2 kids;ook ik heb 3 jaar lang klachten gehad! Na fysio, Chiro, acupunctuur etcetera,wat niet hielp, gestopt met dit alles en door geduld te hebben en niet sporten en luisteren naar je lichaam al 2 jaar PIJNVRIJ!! Ik werk in het ziekenhuis;zwaar tilwerk e.d. dus het kwam echt niet uit. Maar door je lichaam op de juiste manier te gebruiken heb ik me geen een dag ziek hoeven melden! Ik loop nu weer hard;5km! en tennis ook weer! Gelukkig!!

WW

Inderdaad herkenbaar. Ik heb sinds m'n 26e dezelfde klachten en hoe dat men het noemt weet ik niet maar het is ellendig. Sinds de bevalling van m'n dochter in 2006 heb ik nog steeds zware rugklachten. Na de geboorte van onze zoon in 2007 heb ik ook 2 weken niet kunnen lopen. Nu heb ik dagelijks rugklachten en inderdaad lang lopen of staan komt me duur te staan want dan ben ik 2 dagen uit de running. Fysio chiropractor en Osteopaad mochten niet baten helaas. Dus nu manlief maar dagelijks aan de massage (als hij wilt) om in ieder geval te kunnen slapen. Helaas een pijn niet ernstig genoeg is om ervoor stil te zitten maar rekening houden met alles wat ik dagelijks kan doen en tijdig rust inplannen als een bejaarde terwijl de omaatjes er vaak nog fitter bij lopen als ik met m'n nu 36 jaar. Frustratie pijn en soms ook verdriet door dit alles maar helaas zie ik geen andere oplossing die dit kan verhelpen. Voor alle moeders die moeten bikkelen om vooral door te kunnen gaan en er niet tegen kunnen om voor zwak en zeurderig gezien te worden hoop ik op een oplossing en van de moeders die gelukkig niet/nooit blijvende klachten ergens aan hebben overgehouden vraag ik begrip en vraag ik om dit niet kleiner te maken dan het is. Erover praten doe ik al niet makkelijk dus het is wel fijn om te weten dat er meer (jonge) moeders zijn die hiermee "lopen"....

SanneSanne

Ik zou even zoeken op Spine &joint centrum.Speciale revalidatie techniek gericht op herstel.

MoMo

Herkenbaar. Zelf ook jaren last gehad van pijn na mijn eerste bevalling. Ik had pijn aan het litteken van de knip (zo'n twee/drie jaar) en als ik ongesteld werd verging ik twee dagen van de pijn aan de linkerkant van mijn bekkenbot. Een brandende stekende ondraaglijke pijn en het gevoel alsof ik er doorheen zakte. Die twee dagen elke maand kon ik dan ook niets en dat vier jaar lang. Door een vakantie waar ik veel zwom ontdekte dat ik daarna vier maanden pijnvrij was. Na de tweede bevalling niets aan de hand. Nu fiets ik heel veel en ben geheel pijnvrij gelukkig! Maar die jaren met pijn waren echt ontzettend vervelend.

Meer lifestyle

Lees dit ook even

Please update your browser