lifestyle

Duits onderzoek: 'Kind maakt ongelukkig'

Duits onderzoek: 'Kind maakt ongelukkig'

Het zijn dotjes hoor, die kinderen, maar ze maken ouders vaak minder gelukkig dan ze daarvoor waren. Althans, volgens maandblad ‘KIJK’. 

| Annemarie van Ulden

Uit recent Duits onderzoek blijkt dat de geboorte van een kind een grotere negatieve impact heeft op je leven dan het overlijden van een dierbare.

Minder gelukkig
Twee Duitse onderzoekers volgden ruim tweeduizend mensen van het moment dat ze nog kinderloos waren tot minstens twee jaar na de geboorte van hun eerste kind. En wat bleek: het cijfer dat ze hun leven gaven, was gedaald. Het gelukscijfer was gemiddeld 1,4 punt lager dan voor de geboorte van het kind. Dat is best veel, als je je bedenkt dat dat cijfer na het overlijden van een partner gemiddeld met 1 punt daalt.

Een keuze
Waar komt die kinderwens dan vandaan? Marijn Klok, auteur van het artikel in KIJK, legde de vraag voor aan bioloog prof. dr. Mark Nelissen en socioloog prof. dr. Ruut Veenhoven. De kinderwens komt voort uit een bepaald soort oerdrang, daarover zijn de twee het wel eens. Al denkt de één dat het een oerdrang is naar sex en de ander gelooft in een oerdrang om je voort te planten. Verder spelen cultuur, genen, sociale wensen en behoeften ook nog een rol. En zélfs sociale druk van vrienden of familie (moeders bijvoorbeeld die gráág oma willen worden). Maar gelukkig is er ook enige nuance: Klok komt wel tot de conclusie dat heus niet iedereen ongelukkiger wordt van een kind.

Hoogopgeleid en kinderloos
Dat niet iedereen helemaal in de gloria is door het krijgen van een kind, bleek in 2011 ook al uit promotieonderzoek van Babette Pouwels. Inmiddels is een kwart van de hoogopgeleide vrouwen kinderloos, tegen 12 procent van de laagopgeleide vrouwen. Vrouwen krijgen tegenwoordig gemiddeld nog maar 1,7 kinderen, in 1965 was dit nog meer dan 3 kinderen gemiddeld.

NIEUWS | LIFESTYLE | MEEPRATEN

Bron: Kijk | Foto: Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Els LagerweijEls Lagerweij

De kinderwens is biologisch ingebakken. Met een beetje geluk is dat een positievezaak, maar kijk om je heen en je ziet dat er ook bakken ellende van kunnen komen. De natuur heeft dan ook nog bedacht dat kinderen de emotionele band met hun ouders veel makkelijker kunnen loslaten, zit je daar als ouder met je goede gedrag als het mis loopt.

een gelukkige moeder!een gelukkige moeder!

Wat een belachelijk onderzoek! Ik geloof er dan ook helemaal niks van.

Meer lifestyle

Lees dit ook even

Please update your browser