Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lifestyle

Columniste: 'Het wordt hoog tijd dat er een vettaks komt'

Columniste: 'Het wordt hoog tijd dat er een vettaks komt'

Vet en ongezond eten is niet alleen slecht voor de gezondheid, het kost de samenleving ook miljarden euro’s. ‘Hoog tijd voor een vettaks’, zegt Irene van den Berg in haar column in Metro. LINDAnieuws belde haar op.

| Karlijn Meinders

Want niet alleen in de gezondheidszorg stapelen de problemen zich op, ook op de werkvloer zijn de gevolgen te merken.

Waarom niet?
Een ongezond dieet kan zorgen voor veel meer ziekteverzuim op de werkvloer. Tijd voor de vettaks dus, aldus Van den Berg: Er wordt al een hele tijd over gesproken en er zit al accijns op andere schadelijke middelen als sigaretten en benzine, dus waarom niet?

Junkfood
Van den Berg vindt dat junkfood als eerste aangepakt moet worden. Daarvan kun je met zekerheid zeggen dat het eten is dat we niet nodig hebben en waar we minder gezond van worden. Maar ik snap best dat fastfoodketens dan gaan roepen: ‘Waarom alleen wij? Het ligt toch ook gewoon in de supermarkt?’. Uiteindelijk zal ook daar het probleem aangepakt moeten worden, alleen is het moeilijk te bepalen wat telt als gevaarlijk eten voor de gezondheid.

Slechte keuzes
Toch blijkt volgens Van den Berg dat veel Nederlanders tégen een vettaks zijn: Terwijl het ons allemaal geld kost. En het argument dat mensen niet verplicht willen worden, klopt ook niet. Zo’n accijns betekent simpelweg dat je de echte prijs van het product betaalt en het maakt het moeilijker om slechte keuzes te maken. Als je echt die hamburgers wilt eten, dan kan dat.

Investeren
Ze vervolgt: Ik zou zelfs voorstellen: stop dat geld dat je met zo’n taks vrijmaakt in het subsidiëren van gezond eten. Ga je nu naar de supermarkt, dan kosten gezonde groenten je veel meer dan ongezonde snacks. We zien overgewicht dan ook vaker bij mensen met een lager inkomen. Het is gewoon te moeilijk en niet te betalen om je dieet helemaal om te gooien. En daar moet volgens Van den Berg verandering in komen.

Irene van den Berg heeft een vaste column in Metro. Haar laatste verhaal, over de vettaks, vind je hier.

NIEUWS | LIFESTYLE | MEEPRATEN

Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Sonja TimmermanSonja Timmerman

Als mensen dik of dun willen zijn moeten ze helemaal zelf weten. Maar als je je door je overgewicht telkens ziek moet melden op je werk en je collega's jou werk moeten opknappen dan vind ik wel dat er maatregelen mogen worden getroffen. Tenzij je er niks aan kunt doen natuurlijk. Maar de meeste obese mensen worden dik door teveel en te vet te eten.

Elvira van der HeijdenElvira van der Heijden

Morbide Obesitas is ook een ziekte, ga natuurlijk ook niet verlangen dat mensen met alcoholisme of andere ziektes extra taks moeten betalen. Deze mensen hebben hulp nodig niet discriminatie anders gaan de meeste toch gewoon weer binge omdat zij niet begrepen worden. zielig dit!Devilscircle..

EefEef

Ik denk dat alleen een taks verhoging op junk food niet de 'truc'doet zolang mensen ontbijtkoek, (zuivel) drink met aspartaam, plakjes (plof) kipfilet etc nog als gezond zien.. Ons voedsel heeft op vele vlakken zeer ongezonde kanten, het is niet alleen de calorieën of vet..

Meer lifestyle

Lees dit ook even

Please update your browser