lifestyle

Catwalkcoach Mandy Lieveld: 'Soms moet je gewoon je moeder bellen voor een peptalk'

Catwalkcoach Mandy Lieveld: 'Soms moet je gewoon je moeder bellen voor een peptalk'

Kan iedereen het leren om te lopen als een topmodel? Als het aan catwalkcoach Mandy Dyonne Lieveld ligt wel.

| Michel Pierre Laffite

Ze woont tegenwoordig in New York, waar ze de topmodellen van het moment traint.

Lees ook
Visagist Pernell Kusmus: ‘Een mooi uiterlijk zegt écht niks over het innerlijk’

Beauty and the brains
De 31-jarige Mandy, zelf voormalig model, groeide op in Groningen en is nogal een studiebol: “Ik studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de kunsten en studeerde in deeltijd psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens mijn studie werd er bij mij de spierziekte Myasthenia Gravis geconstateerd. Dat was pittig. Toch zette ik door en rondde ik niet alleen beide studies met succes af, maar behaalde ik ook een master in sport en prestatie psychologie.”

Catwalktrainingen
Van al die studies naar het trainen van topmodellen. Hoe is dat gekomen? “Tijdens mijn studie ben ik begonnen met choreografieën te maken en modellen te leren lopen. Dit heb ik gedaan voor Amsterdam Fashion Week, de Elite Model Look, maar ook managers van grote bedrijven. Die trainingen staan meer in het teken van jezelf leren presenteren op topniveau.”

Mandy trainde Jessie Bloemendaal:

Nooit saai
Kan iedereen leren lopen als een topmodel? En is dat niet saai, dag in, dag uit modellen leren lopen? “Iedereen kan het leren. Voor de een kan het wat langer duren dan de ander, maar door bepaalde trucjes kan iedereen het leren. Uiteindelijk gaat het voornamelijk om zelfvertrouwen. En saai is mijn werk nooit. Het leuke eraan is dat ik altijd een ontzettend gevarieerde groep voor mij heb. Zo train je intensief een model dat speciaal voor de castings voor Chanel en Valentino komt en het andere moment weer iemand die net uit het leger uit Afghanistan komt en zich sterk wil voelen op hakken. Ik vond het ook erg leuk om een jongetje van zes jaar oud met een beperking aan zijn motoriek te trainen voor de show van Tommy Hilfiger, die speciaal voor hem kleding heeft gemaakt.”

Van Groningen naar New York City
Mandy is door een combinatie van ervaring, lef en een klein beetje geluk goed terecht gekomen in New York City: “Uiteindelijk is het merendeels ‘de moed verzamelen’ en naar binnenstappen geweest. ‘Hallo, ik ben een catwalkcoach en jullie modellen hebben mij nodig.’ Mailen, bellen, nog een keer bellen, langsgaan. Doodeng was dat. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik mijn moeder op belde en zei: ‘Wat ben ik aan het doen?’ Engels is niet mijn eerste taal en ik heb nog nooit een salestraining gehad. Je krijgt vaak ‘nee’ te horen, maar na acht nee’s dan toch een ja krijgen, voelt geweldig. Uiteindelijk wilden er zes grote modellenbureaus met mij werken.”

Balletje gaan rollen
Ben je eenmaal binnen dan gaat het balletje rollen, maar je moet hard je best doen om aan de top te blijven. “Veel van de meiden die ik heb mogen trainen, lopen mee in de grote shows (Chanel, Dior, Valentino, Gucci etc.) hierdoor zijn ook de andere modellenbureaus overtuigd geraakt en kom ik makkelijker aan werk. Dus hoe ik er terecht ben gekomen: hard werken, geduld, geloven in jezelf, niet opgeven, af en toe je moeder bellen voor een peptalk en jezelf laten zien.”

Trots
Op wat of wie Mandy écht trots is? “Ik bewonder Cara Taylor, omdat zij in het begin nooit op hakken had gelopen. Cara komt uit een klein plaatsje in Amerika, Huntsville (Alabama), en is zo – hup – naar de grote stad in New York gegaan. Ik heb vier weken samen met haar getraind. Eerst via Skype en toen drie weken op het bureau. Naast onze training had ze soms wel zes castings en dat alles in de zomer in New York waar het wel 35 graden kan worden. Alsnog stond ze altijd gemotiveerd in de les, klaagde ze nooit (ook niet als we vier uur aan het trainen waren) en mocht ze meteen meelopen in de show van Alexander Wang, toen Dior, Chanel, Valentino, Prada en al snel alle andere grote merken. Ja, dan ben ik super super trots op haar prachtige loopje.”

Cara Taylor:

SNACKS | MODE | LIFESTYLE | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Jitske Nap

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lifestyle

Meest gelezen

Meer lifestyle

Lees dit ook even

Meer lifestyle

Please update your browser