Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lifestyle

6 x tips: hoe overleef ik hooikoorts?

Heer-lijk, die zomerse dagen. Behalve voor mensen met hooikoorts, want zij belanden in een ware kriebelhel. Hierbij zes tips om de komende tijd enigszins dragelijk door te komen. Blijf lachen, want één tip is: zoenen.

| Suzette Hermsen

Je zult ze nodig hebben, want met deze stijgende temperaturen stevenen hooikoortspatiënten af op een ware kriebel-catastrofe.

1. Niet krabben of wrijven 
Er is niets irritanters dan wanneer mensen (zonder hooikoorts) zeggen dat je niet in je ogen mag wrijven. Maar helaas, die irritante mensen hebben wel gelijk, want deze beweging zorgt er juist voor dat de pollen verspreid worden. Tip: pak een nat washandje waarmee je voorzichtig in je ogen en neus kunt deppen. Dat zorgt voor verkoeling en haalt de jeuk weg.

2. Zon, zee, bergen en een zonnebril 
Als je op vakantie gaat, doe je er goed aan een bestemming aan zee te kiezen. Aan de kust zijn namelijk minder pollen en waait het lekker door. Net als in de bergen. En oja, vergeet je zonnebril niet mee te nemen, die vangt die paar verdwaalde pollen ook nog voor je op.

3. Vaseline
Het is alsof je je oma hoort praten, maar echt, vaseline rondom je neus smeren helpt. Het ouderwetse maar alles verhelpende goedje vangt de pollen voor je op vlak voordat ze in je neus willen binnendringen. Andere zalfjes helpen ook, maar hoe vetter de zalf, hoe meer-ie vangt.

4. Vermijd pollen
Logica van heb ik jou daar, maar vermijd pollen. Het beste is om thuis te blijven met de ramen en gordijnen gesloten. We begrijpen, dat is behoorlijk depressief, dus mocht je een daar een acute claustrofobie-aanval van krijgen, let dan gewoon goed op het weerbericht op het moment dat je naar buiten wilt gaan. De AllergieRader vertelt je op welk moment je dat het best kunst doen. Tip: tijdens of na een regenbui is het heerlijk vertoeven voor de hooikoortsjes onder ons.

5. Slaapkamer
In je slaapkamer moet je een paar dingen in de gaten houden. Was en borstel je haar regelmatig, vooral voor het slapengaan. Douchen voor het slapen gaan is sowieso een goede tip. Verder: doe je kleren in de was als je in aanraking bent geweest met pollen en probeer je slaapkamer zo pollenvrij mogelijk te houden door goed te stofzuigen, je ramen selectief te openen  (waar geen wind op staat) en je beddengoed grondig en regelmatig te wassen.

6. Medicijnen en zoenen
Helpt dit alles nog niets en druipt het snot nog steeds in literpakken uit je neus, dan is het misschien toch verstandig om aan de medicijnen te gaan. Die haal je gewoon bij de apotheker (antihistaminen en cromonen) of je huisarts. Ben je niet echt van de medicatie? Probeer dan eens een half uurtje zoenen uit. Volgens Japanse onderzoekers vermindert dat je hooikoortsverschijnselen, doordat de productie van histamine (het stofje dat hooikoorts opwekt), wordt verminderd.

Zoenen dus. Hiep hooi(koorts)! En een beetje sterkte.

VIDEO'S | SNACKS | LIFESTYLE

Bron: Hulp bij Hooikoorts | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Adelaide BalkAdelaide Balk

Nog een gouden tip van dit hooikoortsje... medical tapingdoor een fysiotherapeut worden dan op speciale plekken op je borstkast en rug kinetische pleisters (medical tape) geplakt en dit blijft 5 dagen zitten. Bij mij was ik meteen van de ergste klachten af. Na een 2e taping was ik van alles af en loop alweer een kleine 2 weken zonder tape én zonder klachten rond. Een uitkomst voor wie geen medicatie wilt/kan slikken en wordt vergoed vanuit je aanvullend pakket

Meer lifestyle

Lees dit ook even

Please update your browser