L'HOMO.

Stijn (17) doet aangifte tegen Zara: 'Deze vrouw heeft niets te zeggen over mijn geslacht'

Stijn (17) doet aangifte tegen Zara: 'Deze vrouw heeft niets te zeggen over mijn geslacht'

Stijn uit Breda heeft aangifte gedaan van discriminatie nadat hij bij Zara in Breda geen vrouwenkleding mocht passen en afrekenen. De winkelketen houdt zich volgens hem niet aan het genderneutrale beleid.

| Boris Lemereis

“Niemand heeft iets te zeggen over mijn geslacht”, vertelt Stijn aan het AD.

Lees ook
LHBT’ers passen jurken bij Zara en dat doen ze met een goede reden

Mannen- en vrouwenkleding
“ZARA BREDA SUCKS.” Met die duidelijke boodschap begint Stijn zijn klacht op Facebook. Hij beschrijft hoe hij in de Zara aan het winkelen was, en daarbij zowel op de mannen- als vrouwenafdeling keek. Stijn: “Als ik kleding koop, loop ik gewoon langs alle schappen en kies ik wat ik leuk vind. Het maakt me niet uit of het voor mannen of vrouwen is bedoeld.”

Gewoon wat ik leuk vind
Waarom? “Nou, ik vind de herencollectie vaak erg beperkt tot de basics, en ik koop en draag gewoon wat ik leuk vind. Of op mijn jeans of trui nou de label dames of heren zit, boeit mij vrij weinig”, aldus de boze klant.

Smoezen en giechelen
Geen probleem in Nederland, zou je denken. Maar al snel merkte Stijn dat hij op de vrouwenafdeling extra in de gaten werd gehouden door ‘twee medewerkers die ook duidelijk over mij aan het smoezen en giechelen waren’.

Nooit kunnen bedenken
Daar kon Stijn nog wel mee leven, maar bij de kassa gebeurde er iets wat hij ‘nooit had kunnen bedenken’. De vrouw van de kassa opende met: “Óh dus jij bent die jongen die dameskleding past?”

Niet de bedoeling
Nadat Stijn bevestigend antwoordde, ging de kassamedewerker nog verder, schrijft Stijn. “Nou kijk, je bent natuurlijk gewoon een heer, dus is het niet de bedoeling dat je bij de damesafdeling rondloopt. Mocht je nou écht per se kleding van de damesafdeling willen, dan moet je dat meenemen naar de herenafdeling en daar passen.”

Kun je de post van Stijn niet (goed) lezen? Klik hier voor het hele verhaal.

Steun
Stijn noemt zijn ervaring ‘ronduit kleinerend en discriminerend’. In de reacties op Facebook wordt dat ondersteund. ‘Wat goed dat je dit deelt. Het is bij Zara blijkbaar normaal, maar dat is het natuurlijk verre van. Het is ronduit shocking!’, schrijft iemand. Een ander: ‘Heel jammer dat je vaak niet jezelf kunt zijn.’ Nog iemand: ‘Je kiest voor jezelf… Go Stijn’.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat Zara onder vuur komt te liggen om het genderbeleid. Vorige week werd een Syrische transvrouw in de winkel uitgescholden voor ‘kafir‘, een ongelovige die dood moet. Een ander uit de groep LHBT’ers kreeg een klap. Gister werd in Amsterdam gedemonstreerd tegen de gebeurtenis.

Vaker gebeurd
Mounir Samuel reageerde op het voorval met een column, waarin hij beschrijft dat hij en vrienden vaker hebben meegemaakt dat je als man niet in de vrouwenpaskamers mag. Eerder beklaagde zanger Jet Rebel zich, dat hij van de vrouwenafdeling van de winkel werd weggestuurd.

NIEUWS | L'HOMO. | MODE

Bron: Facebook | Foto: Facebook / Hollandse Hoogte

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser