L'HOMO.

Waarom de Britse Ria (23) na twee keer twijfelen nu zeker weet welk geslacht ze wil zijn

Waarom de Britse Ria (23) na twee keer twijfelen nu zeker weet welk geslacht ze wil zijn

Ria Cooper is geboren als Brad. Ze was bezig met haar transitie, maar stopte toen ze twijfels kreeg. Nu weet ze het zeker: ze wil écht een vrouw zijn.

| Pim Prins

Op haar vijftiende was Ria de jongste Brit ooit die bezig was met een transitie naar het andere geslacht.

Lees ook
Iraanse LHBT’ers in tranen nadat boot op laatste moment Canal Pride moet missen

Puber remmers
Op haar vijftiende kreeg de Britse puberremmers, zodat ze geen fysiek mannelijke eigenschappen zou ontwikkelen. Ondertussen werden er vrouwelijke hormonen geïnjecteerd: hierdoor kreeg Ria geen gezichtsbeharing, maar wel borsten. Op haar achttiende werd ze ongelukkig van de transitie, en zette ze de behandeling stop.

Ouder
De transvrouw zegt tegen Mirror dat ze destijds bang was om nooit geaccepteerd te worden als vrouw, en daarom weer wilde terug veranderen. Aan die twijfel heeft vooral haar omgeving meegeholpen, aldus Cooper. “Ik heb altijd geweten dat ik écht een vrouw ben, maar iedereen om me heen heeft me in de war gebracht. Ik droeg altijd al make-up en hakken.”

Vijf jaar later
Vijf jaar na die laatste transitie, wil ze nu wel echt een vrouw zijn. “Ik bezwijk onder de druk van de maatschappij. Ik ben gebroken. Ik wilde ‘normaal’ zijn, maar dat maakt me alleen maar ongelukkiger. Nu weet ik wat ik wil: een vrouw zijn, en daardoor word ik hopelijk héél gelukkig.”

Kritiek
Natuurlijk is er ook veel kritiek. Ria wordt verweten duizenden ponden gemeenschapsgeld te hebben weggegooid door op haar achttiende te stoppen met haar transitie. Ze heeft er dan ook voor gekozen om deze keer alles zelf te betalen: zowel haar borstvergroting als de geslachtsoperatie die voor volgend jaar op de planning staat.

Op het Twitteraccount van Ria kun je meer foto’s vinden.

Bewaren

In het interview hieronder met Britse ochtendprogramma This Morning legt Ria alles uit.

Bewaren

NIEUWS | L'HOMO. | BUITENLAND

Bron: Mirror | Foto: Screenshot This Morning

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Meest gelezen

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Meer L'HOMO.

Please update your browser