L'HOMO.

Voor het eerst zijn twee homoseksuele moslims getrouwd in Groot-Brittannië

In het Verenigd Koninkrijk zijn voor het eerst in de geschiedenis van het land twee islamitische mannen met elkaar in het huwelijk getreden. 

| Tim van Erp

De twee bruidegoms, Jahed (24) en Sean (19), zijn intens gelukkig – maar daar ging een heftige geschiedenis aan vooraf.

Lees ook
#lovehappenshere: vrouw vraagt vriendin ten huwelijk tijdens Gay Pride Londen

‘Gevangen’
Jahed en Sean, die in traditionele islamitische kledij trouwden, zijn nu twee jaar samen. Ze leerden elkaar kennen toen Sean Jahed zag huilen op een bankje. Jahed was toen al openlijk homoseksueel, wat hem in de moslimgemeenschap op veel kritiek en zelfs pesterijen is komen staan. Hij voelde zich “het zwarte schaap” in zijn gezin, zo vertelt hij aan de Britse krant Express and Star. “Ik voelde me gevangen.”

Gepest op school
Ook op school duurde het niet lang voor iedereen erachter kwam dat Jahed op mannen valt. “De anderen spuugden op me of gooiden vuilnisbakken over me leeg.” Lange tijd heeft hij geprobeerd zijn geaardheid te ‘veranderen’, onder meer door een vriendin te nemen. Toen dat niet lukte en hij ook de moskee waar hij al vijftien jaar kwam niet meer in mocht, probeerde hij zichzelf van het leven te beroven.

Lees ook
Twitteraars boos om ‘gestoord’ commentaar Reformatorisch Dagblad over homohuwelijk

Weg van huis
Niet veel later ontmoet hij Sean en vanaf dan gaat het in rap tempo beter met Jahed. Binnen een week krijgen ze van de woningbouwvereniging een huis toegewezen en kan Jahed zijn moeilijke thuissituatie de rug toekeren. “Sindsdien wonen we samen”, vertelt Jahed nu aan de krant. “En dit jaar in juni, op Seans verjaardag, vroeg ik hem ten huwelijk.”

Bruiloft met een boodschap
De pesterijen van vroeger zijn hem niet in de koude kleren gaan zitten – Jahed lijdt aan posttraumatisch stresssyndroom – maar toch wil hij een statement maken met de bruiloft. “Ik wil mensen laten zien dat het me niet kan schelen. Mijn familie wilde er niet bij zijn, ze vinden het te beschamend. Ze denken dat het een ziekte is, die nog genezen zou kunnen worden. Maar ik wil hiermee aan alle mensen die hetzelfde meemaken laten weten dat dit oké is. Je kunt gay zijn én moslim.”

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO. | BUITENLAND

Bron: Express & Star | Foto: Still video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Meest gelezen

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Meer L'HOMO.

Please update your browser