Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

L'HOMO.

Regenboogvlaggen en boze BN'ers: zo reageert Nederland op Nashville-verklaring Van der Staaij

Regenboogvlaggen en boze BN'ers: zo reageert Nederland op Nashville-verklaring Van der Staaij

De ophef rondom SGP-voorman Kees van der Staaij is je vast niet ontgaan. Hij werd dit weekend fel bekritiseerd – en nog steeds – omdat hij zijn handtekening zette onder een liefdeloze tekst over homo’s en transgenders.

| Yara Mureau

En hoewel hij daar nog steeds (volledig) achter staat, valt zo ongeveer heel Nederland over de voorman en de Nashville-verklaring heen.

Even terug: waar gaat de ophef over?

In 2017 werd een document opgesteld in Verenigde Staten; de Nashville-verklaring. Onder de Nederlandse vertaling hebben ruim 250 predikanten en politici hun handtekening gezet. Onder wie SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. In de Nashville-verklaring staat onder andere dit: “God heeft het huwelijk bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw.” Daarnaast wordt onder meer de suggestie gewekt dat dit (homo’s en transgenders red.) zaken zijn waarvan mensen kunnen ‘genezen’.

Aangifte tegen Van der Staaij

Fractievoorzitter van der Staaij heeft geen spijt van zijn steun aan de Nashville-verklaring. “De SGP heeft er nooit een geheim van gemaakt te staan voor de Bijbelse noties over huwelijk, gezin en seksualiteit. In lijn daarmee heb ik aangegeven dat ik me kan vinden in de strekking van de Nashville-verklaring.” Duizenden Nederlanders zijn woedend op de voorman vanwege zijn uitspraken. Daarom hebben meerdere mensen al aangekondigd aangifte tegen hem te doen. De verklaring leeft enorm in de samenleving, en daarom is het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart. Het OM buigt zich over de vraag of de Nederlandse Nashville-verklaring strafbaar is, maar hoelang dat gaat duren is nog niet bekend.

Boze BN’ers

Vanochtend werd in dit stuk al duidelijk dat veel Nederlanders – onder wie ook collega’s van Van der Staaij – enorm over zijn actie en uitlatingen vallen. Inmiddels doen ook bekende Nederlanders uitspraken over de Nashville-verklaring én de fractievoorzitter.

Tekst gaat verder onder de posts.

Lees ook
Tim (29) over Nashville-verklaring: ‘We zetten de klok niet stil, we draaien de wijzers achteruit’

Protestantse kerken hijsen regenboogvlag

Het is hét nieuws van de dag, ook in de hoofdstad. Daar hijsen Protestantse kerken vanmiddag de regenboogvlag als statement tegen de Nashville-verklaring. Volgens deze kerken is namelijk iédereen, met welke geaardheid dan ook, welkom in de kerk. Later vandaag en morgen zullen meer kerken in Amsterdam volgen. Naast kerken, hijsen onder andere ook Gemeente Amsterdam, VU Amsterdam en Gemeente Utrecht de regenboogvlag.

Lees ook
Ondertekenen homohaatmanifest zorgt voor veel kritiek, Van der Staaij blijft achter verklaring staan

‘Say no to Nashville’ trending op Twitter

Andere gelovigen spreken zich scherp uit tegen de Nashville-verklaring – en met hen duizenden anderen ook. Niet gek dus, dat de hashtag #saynotonashville inmiddels trending op Twitter is. Een kleine selectie:

Ik sta naast je

Inmiddels is er een initiatief ontstaan vanuit een groep Christenen uit Lelystad naar aanleiding van de Nashville-verklaring en alle ophef erover. Het doel van ikstanaastje is om een ‘hartverwarmend geluid naar de LGBTI-community te laten horen en naar de rest van de samenleving’. ‘We willen niet zozeer een tegenreactie zijn maar een statement maken: we staan voor een diverse, inclusieve en veilige kerk voor iedereen.’ Daarom kun jij je geluid via de website laten horen.

NIEUWS | L'HOMO. | ACHTERGROND

Bron: LINDAnieuws/Instagram/Twitter | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Please update your browser