Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

L'HOMO.

Paul en zijn vrienden

Paul en zijn vrienden

Schitterende expositie in New York voert ons terug naar de gay fifties.

Lang geleden, in de jaren vijftig, ver voordat hij wereldberoemd zou worden, had de Amerikaanse kunstenaar Paul Thek een fantastische groep vrienden. Paul Thek, Joseph Raffael, Paul Harvey en Peter Hujar schilderen en fotografeerden elkaar, droegen gedichten aan elkaar op, organiseerden feestjes, gingen skinny dippen in de zee en bedreven de liefde – ook met elkaar.

Poëzie
In het Leslie + Lohman Museum in New York is tot begin juli Paul Thek and his circle in the 1950s te zien, een schitterende expositie gewijd aan Paul en zijn vrienden. Foto’s, schilderijen en filmfragmenten barstensvols poëzie en subtiele erotiek geven een mooi beeld van de kunstzinnige vriendengroep en de tijd waarin zij jong waren. Jaren van prille onschuld en experiment.

Bewondering
Hun belevenissen lijken niet heel anders dan wat we vandaag zoal meemaken, maar in de VS van de jaren vijftig was het oppassen geblazen. Homo’s en vrijdenkers waren vogelvrij verklaard. Maar Paul en zijn vrienden trokken zich hier niets van aan, waren uit de kast en leefden er vrolijk en onbeschaamd op los. Ze zouden de wereld eens laten zien wie zij waren in de wetenschap dat de geschiedenis hen gelijk zou geven.

Dapper
Doordat de kunstwerken in de context van de onderdrukkende jaren vijftig worden geplaatst, bekruipt je als bezoeker van de expositie niet alleen een gevoel van beklemming, maar ook van trots en bewondering voor de dappere levenslucht van de jongemannen.

Bron: Leslie + Lohman Museum

L'HOMO.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Please update your browser