L'HOMO.

Ook in Australië komt het homohuwelijk nu steeds dichterbij

Ook in Australië komt het homohuwelijk nu steeds dichterbij

Een meerderheid van de Australiërs wil dat het huwelijk wordt opengesteld voor stellen van hetzelfde geslacht. 61,6 procent van de inwoners stemde in een peiling voor.

| Merel Boudrie

En daarmee wordt Australië (als het goed is) het 26e land waar het homohuwelijk is toegestaan.

Lees ook
Spanning loopt hoog op in aanloop naar Australisch referendum over homohuwelijk

Niet-bindend
De peiling was georganiseerd door de regering, die had beloofd een wetsvoorstel in te dienen in het parlement als een meerderheid voor zou stemmen. Het gaat om een niet-bindende volksraadpleging, maar veel politici hebben gezegd de uitslag in hun eigen district te zullen volgen. Premier Turnbull zegt dat zijn regering probeert de kwestie nog voor het einde van het jaar door het parlement te krijgen.

Afwachten
Toch dreigt een aantal obstakels. Zo is de groep tegenstanders, ruim 38 procent, aanzienlijk. Bovendien bevinden zich onder hen leden van de partij van premier Turnbull, die zélf voorstander is. De premier zit daardoor in de politieke problemen, legt correspondent Robert Portier uit in het NOS Radio 1 Journaal. “Hij heeft geen meerderheid in het Lagerhuis en heeft de steun binnen zijn eigen partij hard nodig. We moeten afwachten of hij zijn eigen politieke agenda de komende weken wel kán doorvoeren.”

Man en vrouw
Sinds 2004 is het homohuwelijk bij wet verboden in Australië. Onder de toenmalige premier Howard werd vastgelegd dat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw. Turnbull beloofde het weer op de politieke agenda te zetten.

NIEUWS | L'HOMO. | BUITENLAND

Bron: NOS | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser