Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

L'HOMO.

'Nanette' nog niet gezien op Netflix? Wél even doen, om deze reden

Nationale én internationale media schrijven er al tijden over: de comedyspecial ‘Nanette’ van Hannah Gadsby (40). Gisteravond wijdde ook talkshow ‘M’ aandacht aan de voorstelling.

| Tim van Erp

Sinds de comedyshow op Netflix te bekijken is – nu ruim een maand – krijgt-ie wereldwijf lof. Ook M-presentatrice Margriet van der Linden noemt hem ‘verpletterend’.

Discussie in ‘M’

In M schoven gisteravond komieken Martine Sandifort, Clarice Gargard en Stefan Pop aan om over de special te praten. Of beter gezegd: te discussiëren. Want zij ervaren Gadsby’s ‘verpletterende’ woorden niet allemaal hetzelfde: Sandifort bijvoorbeeld vindt dat de komiek de grenzen van het ongemakkelijke overschrijdt. (Bekijk het fragment in hier vanaf 35.57 minuut.)

Lovende recensies

Over één ding zijn ze het eens: haar woorden ráken. Berichtgeving in de media beaamt dat. De Volkskrant geeft Nanette vijf sterren, Paroolcolumnist Karin Spaink noemt de show ‘magistraal’ en volgens NRC vindt Gadsby het comedy-genre opnieuw uit. Niet alleen in Nederland zijn media unaniem lovend: Esquire noemt de show ‘briljant’ en ‘baanbrekend’, The New York Times spreekt van een ‘verscheurende’ voorstelling, die bovendien ‘de meest besproken comedy-act in jaren’ is.

Lees ook
Dit is alles wat je moet weten over de geweldige Netflix-serie ‘Queer Eye’

Plotwending

Waarom is-ie dan zo veelbesproken? Noem het ironisch, maar daar kunnen we niet veel over verklappen zonder de hele clou weg te geven. Wat we wel kunnen zeggen, is dat Nanette een plotwending bevat die bezoekers en Netflix-kijkers op scherp zet, alarméért bijna. Na een komisch begin vol scherpe grappen, kondigt Gadsby aan dat ze eigenlijk met comedy wil stoppen. En dat is géén grap, net als het vervolg van haar voorstelling. Ja, het blijft een comedyshow, maar in sommige passages valt er niets te lachen. Sterker nog: de tranen staan je op die momenten nader. Gadsby vertelt openlijk over haar moeilijke jeugd, die ze doorbracht op het Australische eiland Tasmanië, waar zeventig procent van de mensen uit haar regio homofoob waren en homoseksualiteit bovendien destijds nog verboden. Ze spreekt over de agressie en het geweld en hoe zij die ervoer; de zelfhaat die ze voelde; het idee in haar hoofd dat ze er niet toe deed.

Woedend op het podium

Al die persoonlijke anekdotes dragen bij aan maatschappelijke punten die Gadsby maakt, over seksisme en het #MeToo-debat bijvoorbeeld. Hoe Gadsby die punten overbrengt, dat is inderdaad – om Margriet van der Lindens term te lenen – ‘verpletterend’. Mede door haar woede, waarvan je op een gegeven moment niet meer door hebt of die nog wel echt bij de show hoort of Gadsby zichzelf laat meevoeren, blijf je als kijker niet onberoerd.

Ongemakkelijkheid als doel

Zoals Sandifort zegt, overschrijdt de komiek inderdaad de grenzen van het ongemakkelijke. Maar dat is precies haar punt. Als kijker – of bezoeker – voel je je ongemakkelijk; dat is haar doel. Want dat is, zo beredeneert Gadsby ook zelf tijdens de show, de enige manier waarop haar punt overkomt. De enige manier waarop een pijnlijk verhaal niet weggelachen wordt. De enige manier waarop zij als lesbische vrouw gehóórd kan worden. De enige manier waarop maatschappelijke issues kunnen worden begrepen en daardoor aangepakt. En dat is precies waarom iedereen Nanette zou moeten zien. Al zit je daardoor even onbehaaglijk op (het puntje van) je bank.

Lees ook
Alleen al de trailer van de nieuwe film ‘Boy Erased’ raakt ons recht in het hart

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO. | TV | ACHTERGROND | BUITENLAND | BIOS & BINGEN

Bron: LINDAnieuws / M (KRO-NCRV) | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser