L'HOMO.

Mislukte Canal Parade Iraanse LHBT'ers komt volgens booteigenaar door slechte communicatie

Mislukte Canal Parade Iraanse LHBT'ers komt volgens booteigenaar door slechte communicatie

Een groep Iraanse LHBT’ers werd tijdens Canal Parade van afgelopen zaterdag diep teleurgesteld: de schipper legde de boot aan de kant.

| Robin Nanninga

De eigenaar van de boot is flink geschrokken van het voorval. LINDAnieuws sprak zijn woordvoerder Bas Pastoors.

Lees ook
Iraanse LHBT’ers in tranen nadat boot op laatste moment Canal Parade moet missen

Slechte communicatie
Voor het eerst zou een Iraanse boot meevaren met de parade door de grachten van Amsterdam. De eigenaar van het schip betreurt dat dit feest niet doorging. Pastoors: “Ook wij vinden de boodschap die deze groep wilde uitdragen extreem belangrijk.” Slechte communicatie zou volgens zijn woordvoerder de boosdoener zijn.

‘Niets aan de hand’
Joopea, een stichting die zich inzet voor mensenrechten in Iran, huurde de boot van de eigenaar, die een schipper voordroeg. De woordvoerder van de eigenaar zegt dat niet bekend was dat er zeventig mensen op de boot mee zouden varen. Net als het feit dat er hoge podiumdelen op de boot zouden worden geplaatst. “Op de eerste filmpjes die we zagen, zag de boot er stabiel uit. Niks aan de hand dus, dachten we.”

Eisen
Maar de organisatie die de boot huurde was niet op de hoogte van de eisen van de Gay Pride. “Er moet ruimte zijn voor anderhalf persoon per vierkante meter. Dat houdt in dat er 48 mensen op de boot mochten. Iedereen die meevaart, weet van de hoed en de rand.” Dat zeventig man te veel was, bleek aan het begin van de botenparade, toen het hossen en feesten begon. Pastoors: “Natuurlijk hadden we ons als uitlener van het schip moeten afvragen: gaat dit wel?'”

Aan het begin van de botenparade voeren nog zeventig mensen mee.

Eigen initiatief
Ter hoogte van de Nieuwe Herengracht legde de schipper de boot stil en moesten er vijf mensen vanaf. Later volgden er nog eens 25. “Op initiatief van de hulpdiensten en de schipper”, benadrukt Pastoors. Volgens hem besloot de groep toen zelf om niet meer verder te gaan en met de hele groep aan de kant te blijven. De schipper werd daarna opgehaald door de reddingsbrigade en vertrok. “Ik kan begrijpen dat hij op dat moment dacht: het schiet niet meer op zo”, aldus de woordvoerder.

De schipper (in het oranje) werd opgehaald door de reddingsbrigade.

Verloren stem
De boot van Iraanse LHBT’ers ontving de pechprijs en mag volgend jaar sowieso meevaren. De aanwezigen kijken terug op een teleurstellende Canal Pride. “We waren een verloren stem geworden: het omgekeerde van wat we wilden bereiken. Het is een pijnlijk gevoel. Zeker omdat we alle boten langs zagen varen. De boten die wel hun boodschap konden delen”, laat Afsanne Ghafarian Rabe’I, de fotograaf op de boot, aan LINDAnieuws weten.

De boot meerde aan bij de Nieuwe Herengracht. “Mensen aan de kant leefden erg met ons mee”, aldus Afsanne.

Bewaren

NIEUWS | L'HOMO. | INTERVIEW

Bron: LINDAnieuws | Foto: Afsanne Ghafarian Rabe'I

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser