Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

L'HOMO.

Deze veelbesproken Vlaamse LHBT-film (mét Nederlands tintje) maakt kans op een Oscar

De film ‘Girl’ van de Vlaamse regisseur Lukas Dhont draait nog niet in de bioscopen, maar is nu al een veelbesproken productie. En niet zonder reden.

| Marloes van Wijnen

De film heeft de eerste prijzen al in de wacht gesleept en wordt nu ook de Belgische inzending voor de Oscars in de categorie ‘beste buitenlandse film’.

Lovende reacties

Girl vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van een jonge transgender, Lara (15), die een professionele ballerina wil worden. Die rol wordt vervuld door danser en acteur Viktor Polster (16), die zo goed in de huid van de transgender kroop, dat hij tijdens het Cannes Film Festival de prijs won voor beste acteur. Volgens de regisseur van Girl wordt het hoofdpersonage van de film massaal door het publiek omarmd. “Er wordt nu al gesproken over de ballerina die ze nooit meer zullen vergeten”, zegt hij VRT NWS.

Oscars

Naast de prijs voor beste acteur won de speelfilm tijdens het Cannes Film Festival nóg drie prijzen, waaronder de Palm d’Or voor het beste filmdebuut en de Queen Palm, voor beste film met een LGBT-gerelateerd thema. Maar daar blijft het niet bij: komende tijd zal de film getoond worden op verschillende filmfestivals én mag het dus komende februari meedingen om een Oscar.

Nederlandse productie

En daar mogen wij in Nederland ook best een beetje trots op zijn. Girl is namelijk gecoproduceerd door het Nederlandse bedrijf Topkapi Films en ook het camerawerk is van een Nederlander, Frank van den Eeden. We moeten echter nog wel even wachten voordat we de film zelf kunnen aanschouwen. Distributeur Cinemien brengt de film pas begin november uit in de Nederlandse bioscopen.

Lees ook
Dit persoonlijke verhaal laat zien waarom ‘Crazy Rich Asians’ zo’n belangrijke film is

VIDEO'S | NIEUWS | L'HOMO.

Bron: ANP | Foto: Still uit de video

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Please update your browser