Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

L'HOMO.

Jean Boullet te zien in Parijs

Jean Boullet te zien in Parijs

Expositie beroemde gay schandaalkunstenaar tot eind juli in Parijs. 

Op een middag in mei verdrongen nationale en locale beroemdheden, leernichten en serieuze kunstliefhebbers zich voor de deuren van galerie Au Bonheur du Jour in Parijs voor de opening van Jean Boullet: Passion et Subversion. Hier kun je tot 20 juli genieten van een intrigerende expositie vol homo-erotische schilderingen, tekeningen en boeken van de Franse kunstenaar Jean Boullet.

Leren pak
Boullet (1921-1970) was zijn tijd ver vooruit. Hij wordt omschreven als een rebels genie met een buitengewone persoonlijkheid en een sterke voorkeur voor alles wat abnormaal en niet in hokjes te plaatsen is. Lang voordat dit enigszins geaccepteerd werd, ging hij dagelijks gekleed in een nauwzittend leren pak. Zijn lichaam zat onder de tatoeages. Hij stak zijn homoseksualiteit niet bepaald onder stoelen en banken. Ook niet zijn voorliefde voor minnaars met anatomische eigenaardigheden.

Uitverkocht
Zijn eerste tekeningenboek Tapis Volants (1945) was een ode aan zijn erotische fantasieën en werd een groot succes. Maar het boek kreeg ook hatelijke recensies wegens de homo-erotische tekeningen. In 1951 publiceerde Boullet Les Beaux Gars, een hymne aan de mannelijke schoonheid, dat nóg een stuk explicieter, zeg maar gerust geiler, was. Het boek zorgde voor een rel (en was binnen de kortste keren uitverkocht).

Schandaal-kunstenaar
Wanneer een paar jaar later het homo-erotische Antinous verschijnt, is Boullets reputatie als genie én schandaalkunstenaar voorgoed gevestigd. De beroemde Bibliothécaire Gay beschouwt Antinous ‘als één van de allermooiste werken van Jean Boullet. Het boek begint met pagina’s vol citaten over jongensliefde, voornamelijk Grieken, maar ook Rousseau, Sade en Japanse en Arabische auteurs. Antinous is een verzameling tekeningen over de glorie van mannelijke schoonheid, jonge mannen vooral, van de soort straatgozer of bad guy.’

In de jaren zestig wordt Boullet de ongekroonde koning van de Parijse underground en raakt hij bevriend met grootheden als Édith Piaf, Juliette Gréco, Jacques Chazot, Sacha Guitry en Michel Laclos. Jean Cocteau was zijn mentor.

 Seksspelletjes
Eind jaren zestig vertrekt Boullet naar Algerije op zoek naar nieuwe seksuele en artistieke experimenten met jonge jongens. Daar sterft hij vrij onverwacht en mysterieus onder een boom. Moord, zelfmoord of een uit de hand gelopen seksspelletje? We zullen het nooit weten.

Jean Boullet: Passion et Subversion loopt tot 20 juli 2013 in Au Bonheur du Jour (geopend dinsdag t/m zaterdag van 14.30 – 19.30 uur). Het gelijknamige boek (320 pagina’s en 323 illustraties) bevat een voorwoord en teksten door Denis Chollet verscheen in een limited edition (800 exemplaren). Ook via de gallerie te koop.

Bron: Gay News

L'HOMO.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Please update your browser