Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

L'HOMO.

Iraanse LHBT'ers in tranen nadat boot op laatste moment Canal Parade moet missen

Iraanse LHBT'ers in tranen nadat boot op laatste moment Canal Parade moet missen

Temidden van alle feestelijkheden op de Amsterdam Pride afgelopen zaterdag, kwam ons helaas ook een verdrietig beeld onder ogen. 

| Tim van Erp

Een grote groep Iraanse LHBT’ers werd namelijk op het laatste moment voor aanvang van de Canal Parade teleurgesteld.

Lees ook
Kleurrijk overzicht: zo gaat het er aan toe tijdens de Gay Pride

Onveilig
Voor het eerst zou een Iraanse boot meevaren met de parade door de grachten van Amsterdam, maar vlak voor die van start ging, bestempelde de schipper – die niet bij de groep hoorde, maar als schipper was ingehuurd – de boot als onveilig. En ook dát gebeurde voor het eerst in de geschiedenis: nooit eerder viel een deelnemer op het laatste moment uit.

Gesmeekt
“We hebben de schipper gesmeekt door te varen, maar net voor aanvang van de botenparade liet hij ons letterlijk in de steek”, vertelt Nilo Tehrani, bestuurder bij Joopea, een stichting die zich inzet voor mensenrechten in Iran en het initiatief nam voor de boot. “Meer dan een half jaar zijn we bezig geweest met de voorbereidingen”, vervolgt hij tegenover Het Parool. “Maar vlak voor het grote feest zou beginnen, sommeerde de schipper dat er vijf mensen van boord moesten. Volgens hem was het onverantwoord verder te varen.”

Teruggesleept
Steeds meer mensen moesten noodgedwongen van de boot af, totdat er nog maar tien mensen aan boord waren. Van tevoren was hen beloofd dat er negentig mensen op het schip zouden kunnen. Uiteindelijk liet de schipper definitief verstek gaan; een andere boot moest het Iraanse schip terugslepen naar hun vertrekpunt.

Lees ook
Deze schrijnende oproep laat zien waarom Gay Pride nog steeds nodig is

‘Niet onveilig gevoeld’
Waarom de schipper precies wegliep, weet Tehrani niet. “Het argument van de schipper dat het niet veilig zou zijn, kan ik niet beamen. Veiligheid is het allerbelangrijkst, maar ik heb me totaal niet onveilig gevoeld.” De eigenaar van de boot gaf geen commentaar tegenover de krant. Hoe dan ook had het last-minute besluit een duidelijke impact op de opvarenden: op foto’s is te zien dat zij emotioneel langs de kant staan.

Volgend jaar wél
Joopea overweegt nu juridische stappen te nemen. “Waar we op hopen? Een antwoord op onze vragen en een poging de harten die zaterdag zijn gebroken, weer te lijmen.” De Iraniërs werden tijdens de Pride Closing Party, gisteravond op de Dam, wel op het podium gevraagd. Daar kregen zij te horen dat ze volgend jaar sowieso wel mogen meevaren.

 

NIEUWS | L'HOMO.

Bron: Het Parool | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Please update your browser