L'HOMO.

Honderden mensen demonstreren in Amsterdam tegen homohaat Tsjetsjenië

Honderden mensen demonstreren in Amsterdam tegen homohaat Tsjetsjenië

Honderden mensen hebben vanavond in Amsterdam gedemonstreerd tegen de  vervolging van LHBTI’s” in Tsjetsjenië. COC-voorzitter Tanja Ineke schatte de opkomst op zo’n vijfhonderd man.

| Boris Lemereis

“Mensen zijn echt geraakt door wat er in Tsjetsjenië gebeurt”, aldus Tanja.

Lees ook
‘Meer dan honderd homoseksuelen opgesloten in concentratiekampen in Tsjetsjenië’

Martelingen
De betoging bij het Homomonument in de hoofdstad was vooral bedoeld als hart onder de riem voor Tsjetsjenen die om hun seksuele geaardheid worden vervolgd. Volgens mensenrechtenorganisaties waaronder Human Rights Watch (HRW) is het autoritaire regime in de Russische deelrepubliek een gewelddadige campagne begonnen tegen homoseksuelen. Zeker honderd mannen zouden in geheime detentiecentra zijn opgesloten en gemarteld.

Druk
COC-voorzitter Tanja erkent dat de Tsjetsjeense regeringsleider Ramzan Kadirov “niet direct” onder de indruk zal zijn van de betoging, maar ze hoopt dat dit soort demonstraties wel bijdraagt aan de druk op hem om de vervolgingen te staken. “In steden als Londen en Milaan zijn ook demonstraties geweest. En tal van overheden spreken Kadirov er nu op aan.”

Asielbeleid
Er was ook nog een politiek doel dichter bij huis: COC Nederland wil dat demissionair staatssecretaris Klaas Dijkhoff het asielbeleid ruimhartiger maakt voor Tsjetsjeense homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. “Het zou uitgesloten moeten zijn dat zij worden uitgezet”, zei Tanja.

NIEUWS | L'HOMO.

Bron: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Meest gelezen

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Meer L'HOMO.

Please update your browser