L'HOMO.

Een heugelijke dag: dit is het allereerste mannenstel dat in Duitsland mocht trouwen

Een heugelijke dag: dit is het allereerste mannenstel dat in Duitsland mocht trouwen

In Duitsland is het voor het eerst mogelijk om met iemand van hetzelfde geslacht te trouwen. Karl en Bodo zijn het eerste mannenstel dat elkaar het jawoord geeft.

| Boris Lemereis

“We hebben er vijfentwintig jaar lang hard voor gevochten”, aldus Bodo.

Lees ook
Rennen zum Kappele: ook Duitse Bondsraad stemt in met homohuwelijk

Speciaal geopend
In Berlijn en Hamburg zullen in totaal twaalf koppels in het huwelijksbootje stappen. Gemeentehuizen openden speciaal hun deuren voor die gelegenheid.

Discriminerend
Karl Kreile (59, foto links) en Bodo Mende (60, foto rechts) waren de eersten die elkaar eeuwige trouw konden beloven. Ze zijn al 38 jaar samen. Ze probeerden al eerder te trouwen, vertelt Karl aan persbureau Reuters. “De ambtenaar was vriendelijk, maar het voelde zo discriminerend dat we weer naar buiten werden gestuurd.”

Nog wel ‘man’ en ‘vrouw’
Het Duitse parlement stemde in juni in met het homohuwelijk. Er zijn nog wel wat problemen met de software die huwelijken registreert. Daarom worden homokoppels voorlopig nog als ‘man’ en ‘vrouw’ geregistreerd, maar dat wordt volgend jaar veranderd.

Twee moeders nog probleem
Volgens mensenrechtenorganisaties is er nog wel werk aan de winkel. Het is bijvoorbeeld nog niet mogelijk in het land voor een vrouwenstel om beiden als wettelijke moeder te registreren als een van hen een kind baart.

Een van de laatste
Duitsland is een van de laatste landen in West-Europa met het toestaan van het homohuwelijk. Nederland was in 2001 de eerste. België volgde in 2003. Duitsland telt naar schatting zo’n 94.000 paren van hetzelfde geslacht, van wie ongeveer de helft ervoor koos om zich te registreren als partners.

Kijk hier de foto’s van de bruiloft van Karl en Bodo.

NIEUWS | L'HOMO. | BUITENLAND

Bron: Reuters | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent
Advertorial

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent

Slechts tweeënhalf uur vliegen en je landt op de bakermat van de paella: Valencia. De stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt en waar je dus absoluut een keertje heen moet. 

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser