De mannen van Iebele

Hoe de 'underdog' centraal staat in het werk van fotograaf Ernst Coppejans

Hoe de 'underdog' centraal staat in het werk van fotograaf Ernst Coppejans

De komende acht weken vertelt onze bevlogen L’HOMO.-hoofdredacteur Iebele van der Meulen in z’n eigen rubriek De mannen van Iebele wat hem inspireert.

| Iebele van der Meulen

Deze week: de Nederlandse portretfotograaf Ernst Coppejans, die naast zijn indrukwekkende eigen oeuvre ook veel voor L’HOMO. en LINDA. heeft gefotografeerd.

Lees ook
Deze fotograaf was dé inspiratiebron voor de loeihete L’HOMO.-cover

Mr. Loverlover
Zó lang is Ernst Coppejans nog helemaal niet bezig als fotograaf, maar voor mij behoort hij absoluut tot de mensen die mij inspireren. In december 2009 studeerde hij af aan de Fotoacademie in Amsterdam, en dat deed-ie met de fotoserie Mr. Loverlover. Dat waren portretten van gay escorts, die hij in een slaapkamer had gefotografeerd. Ik vond het prachtig werk, en besloot hem te vragen voor een portretreeks in een van de eerste L’HOMO.’s.

Micropenis
Die eerste reeks waren portretten van mannen met een micropenis. De shoot vond bij hem thuis plaats, en ik was erbij om het door te spreken. Toen het fotograferen begon, ben ik weggegaan. Het voelde niet als iets waar ik bij moest zijn. Ik liet hem met die mannen alleen, en ik wist meteen dat ze in goeie handen waren. Ernst is heel zacht en geruststellend naar de modellen toe. Als portretfotograaf is dat belangrijk, want je moet in een zo kort mogelijke tijd een vertrouwensband creëren met degene die je portretteert. Alleen zo krijg je hem of haar zo indringend mogelijk in beeld.

De kracht van de underdog
Het werk van Ernst draait er vaak om dat hij underdogs zo krachtig mogelijk portretteert. Zo maakte hij een fotoserie in Senegal waar hij jonge homoseksuelen op de foto zette, in een land waar homoseksualiteit verboden is. Een van de meest iconische foto’s uit de reeks is simpelweg de tuinman van het huis waar Ernst logeerde. Dat laat zien dat het belangrijk is om het toeval te omarmen in de fotografie.

Ernst Coppejans

Meer prachtige foto’s uit Ernsts omvangrijke oeuvre:

Ernst Coppejans Ernst Coppejans Ernst Coppejans Ernst Coppejans

Dertien en uit de kast
Ook bij de L’HOMO.-shoots zien we dat weleens terug. Natuurlijk gaan we daar nog wat gerichter te werk: je denkt na over de kleur, de achtergrond, en er is een stylist bij betrokken. Toch hangen veel foto’s af van hoe iemand zit of in de lens kijkt. Dat zie je bij onderstaande foto van Pepijn, uit de reeks ‘Dertien en uit de kast’. Van alle samenwerkingen tussen Ernst en mij staat die me toch wel het meest bij. De styling was hier heel strak en preppy, maar zo’n jonge jongen moet daar toch maar relaxed zitten.

Ernst Coppejans

Golden Boy
In de editorial van de laatste L’HOMO. schreef ik al dat ik gek ben op zwarte mannen. Mijn twee eigen mannen zijn donkerblond en rossig – blijkbaar het zwartste dat ik kon krijgen – maar ook deze ‘voorkeur’ zorgt ervoor dat ik zo’n fan ben van het werk van Ernst. Ik zag zijn portret Golden Boy namelijk anderhalf jaar geleden hangen in Museum de Fundatie in Zwolle en dacht: dat moet ik hebben! Ernst vond het geweldig dat ik dat portret kocht; hij is het persoonlijk komen brengen, met een handtekening erop.

Onder toeziend oog van onze 'Golden Boy'. @ernstcoppejans

A post shared by iebeleinthehouse (@iebeleinthehouse) on

Meer Ernst
Ook hier ken je Ernst van: zijn portretgalerij ‘Plofkop’ in LINDA. 153 ‘OBESE’, over ernstig zieke vrouwen die aan zijn gekomen door de medicijnen die ze moeten slikken.

Ernst Coppejans prednisonhoofd

Ook voor de nieuwe L’HOMO. legde hij verschillende mannen vast. Bijvoorbeeld kunstenaar Daniel Arzola.

Daniel Arzola, Ernst Coppejans

Theatermaker Majd Mardo.

Majd Mardo, L'HOMO. Ernst Coppejans

De nieuwe L’HOMO. ligt nu in de winkel én kan gelezen worden op Blendle. Bestellen? Dat kan hier. Wil je daarnaast op de hoogte worden gehouden van het laatste gaynieuws én hete mannen voorgeschoteld krijgen? Meld je dan aan voor L’HOMO.-WhatsApp.

Lees ook
‘Een tweede coming-out’: deze mannen hebben een relatie met zijn drieën

Een dag samen met je vriendinnen lachen, proeven en shoppen? Kom naar het LINDA.festival op 10 & 11 juni. Bekijk het programma en koop tickets hier. Pssst… Linda komt ook.

SNACKS | L'HOMO. | COLUMNS | DE MANNEN VAN IEBELE

Foto: Ernst Coppejans / Marc de Groot

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer De mannen van Iebele

Lees dit ook even

Please update your browser