L'HOMO.

Columnist Nicolaas Veul haalt uit naar Youp: 'Schelden met homo? Het is mooi geweest'

Columnist Nicolaas Veul haalt uit naar Youp: 'Schelden met homo? Het is mooi geweest'

Twee weken geleden schreef  Youp van ’t Hek een column voor ‘NRC’, waarin hij het opnam voor zijn vriend Jelle Brandt Corstius, die het slachtoffer werd van seksuele intimidatie.

| Marloes van Wijnen

Hierin noemde hij de dader ‘een of andere pisnicht’. Nicolaas Veul reageert in een column voor VPRO op zijn beurt weer op de column van Van ’t Hek.

Lees ook
Ophef over sarcastische tweet Van Vollenhoven in de #MeToo-discussie

‘Verdrietige stereotypering’
En dan met name op zijn gebruik van homofobe scheldwoorden. Veul stoorde zich tijdens het lezen van Youps column aan deze woordkeuze. ‘Het gemak en tegelijkertijd de grofheid waarmee het woord ‘pisnicht’ zich aan me openbaarde; ik was geraakt en kwaad. Het is zo’n ontzettende verdrietige stereotypering, die vooral blootlegt hoe diep in onze maatschappij gebakken zit dat homo’s minder zijn dan hetero’s.’

‘Mooi geweest’
Jarenlang heeft hij in de kast gezeten, gaat Veul verder, omdat homo zijn iets was om je voor te schamen. “Als ik sportte en faalde. ‘Homo’. Als ik liever schilderde dan voetbalde. ‘Homo’. Woorden hebben betekenis. Betekenis heeft impact.’ En door het gebruik van homofobe scheldwoorden wordt het homo-zijn voor een homo volgens Veul ‘een schrikbeeld’. ‘Ik denk dat ik voor heleboel andere pisnichten spreek als ik zeg: het is mooi geweest.’

Lees de hele column van Nicolaas Veul voor VPRO hier.

NIEUWS | L'HOMO. | BEKEND

Bron: VPRO | Foto: ANP / LINDA.114, Jeroen Hofman

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Els LagerweijEls Lagerweij

De hele Me/too discussie krijgt een wrang tintje. Als twee mensen een totaal verschillende beleving hebben van een seksueel contact dan moet dat niet in de media worden uitgevochten. Het schaadt beide personen voor lange tijd. Brandt Corstius omdat hij zich toch als volwassen man heeft laten ""verkrachten""Hij is een grote sterke man en had die Van Dam toch een oplawaai kunnen verkopen en Van Dam is, lijkt mi,geenoersterke man die hem overmeesterd zal hebben.Beiden lopen zo schade op en de waarheid bestaat hier misschien helemaal niet.

Meer L'HOMO.

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent
Advertorial

Paella, plaza's en prachtige parken: 10 x dit moet je doen als je in Valencia bent

Slechts tweeënhalf uur vliegen en je landt op de bakermat van de paella: Valencia. De stad waar 300 dagen per jaar de zon schijnt en waar je dus absoluut een keertje heen moet. 

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser