Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

L'HOMO.

Drie mannen krijgen boetes voor verspreiden anti-homoflyers in Amsterdam-West

Drie mannen krijgen boetes voor verspreiden anti-homoflyers in Amsterdam-West

Twee mannen uit Den Haag (31) en één uit Rotterdam (41) zijn veroordeeld tot een boete van 500 euro of tien dagen celstraf, omdat zij folders hebben verspreid met teksten die beledigend zijn voor homoseksuelen.

| Elisa Heisen

In de folder werd een link gelegd tussen homoseksualiteit en kindermisbruik.

Anti-homoflyers

De rechtbank in Amsterdam oordeelde vandaag dat de drie verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie vanwege seksuele geaardheid. De aanklager had taakstraffen van veertig uur geëist, maar de rechtbank vond boetes passender. De folders werden in oktober 2016 verspreid in Amsterdam-West en Nieuw-West. Veel mensen deden aangifte.

‘In kwaad daglicht gesteld’

De cijfers en beweringen in de flyer kwamen uit een oud en zeer beperkt onderzoek, en werden ten onrechte gepresenteerd als feiten, constateerde de rechtbank. De gelegde link tussen homoseksualiteit en een ernstig strafbaar feit was bovendien zeer kwetsend. Daarmee werd een groep mensen bij het publiek in een kwaad daglicht gesteld en werd hun waardigheid aangetast, stelde de rechtbank.

Lees ook
Anti-homoflyers verspreid in Amsterdam-West

Uit geloofsovertuiging

De verdachten handelden vanuit hun islamitische geloofsovertuiging en hadden geen spijt van hun beweringen, bleek eerder op de zitting. Volgens de mannen was de folder niet bedoeld om te kwetsen, maar wilden ze opkomen voor hun geloof. Maar ook religieuze overtuigingen hebben een grens, benadrukte de rechtbank. “Kwetsende en verontrustende uitlatingen zijn toegestaan in het kader van de vrije meningsuiting, maar hier is de grens van het toelaatbare overschreden. Iedereen moet zich veilig voelen en het debat met respect voeren.”

NIEUWS | L'HOMO.

Bron: ANP | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer L'HOMO.

Lees dit ook even

Please update your browser