Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Lekker kijken

Waarom je de nieuwste Netflix-hit 'You' moet kijken (en waarom er ook kritiek op is)

Netflix heeft een nieuwe hit met de serie ‘You’. Hoewel we hoofdpersoon Penn Badgley al eerder als sexy stalker hebben gezien in ‘Gossip Girl’, gaat deze creepy serie toch echt een (flinke) stap verder.

| Elisa Heisen

Kijkers zijn lovend, maar tegelijk klinkt er veel kritiek.

‘You’

De serie vertelt het verhaal van Joe Goldberg (gespeeld door Penn Badgley), een manager van een boekhandel. Hij wordt verliefd op de blonde schrijfster Guinevere Beck (gespeeld door Elizabeth Lail). Zijn personage lijkt in eerste instantie romantisch en lief, maar al heel snel wordt duidelijk dat hij meer een geobsedeerde stalker is. Hij doet er alles voor om te zorgen dat Beck gelukkig is, zelfs als hij daarvoor mensen uit de weg moet ruimen. De serie is gebaseerd op het gelijknamige boek van Caroline Kepnes.

Smeken om stalking

Hoewel Joe dus in alle opzichten geen personage is dat je aantrekkelijk zou mogen vinden, denken veel kijkers daar anders over. Vrouwen overspoelen Badgley met berichtjes op social media waarin ze de acteur smeken of hij hen ook wil stalken of kidnappen. Of nog erger: vermoorden. Deze berichtjes moeten we ongetwijfeld met een korreltje zout nemen, maar het blijft een tikkeltje ongemakkelijk. Voor Badgley is het ook even wennen, en hij maakt de fans op Twitter maar even duidelijk hoe erg ze ernaast zitten.

Kritiek

Laten we voorop stellen dat You ronduit vermakelijk is. De serie krijgt veel lovende kritieken en op IMDB een 8.1. Wel één terugkerend punt van kritiek: de serie geeft je niet het gevoel dat Joe fout zit. Je wordt bijna gedwongen om aan zijn kant te staan, in plaats van aan de kant van het slachtoffer Beck.

Stalking romantiseren

You zou op deze manier het beeld van stalkers romantiseren. ‘Dat stalken wordt geromantiseerd als de ultieme overgave in de liefde is tot daaraan toe. Maar er gebeurt iets raars in You: Beck wordt geframed als de échte slechterik’, schrijft Volkskrant-recensent Haroon Ali.

Serie draagt bij aan beeldvorming

Dat schiet ook bij hulporganisatie Sterk Huis in het verkeerde keelgat. “Dat deze serie een ‘positiever’ beeld geeft van stalking kan zorgwekkend zijn. Een populaire serie draagt veel bij aan de beeldvorming van een onderwerp”, legt Teun Haans, manager van Sterk Huis, uit aan RTL Nieuws.

Lees ook
Verassend, maar waar: ‘Gossip Girl’ Penn Badgley is getrouwd

Tweede seizoen

Voor de kijkers die dat allemaal niet zoveel kan schelen, is er in ieder geval goed nieuws: Netflix heeft aangekondigd dat You een tweede seizoen krijgt. Ook het boek van Caroline Kepnes heeft een vervolg: Hidden Bodies.

VIDEO'S | NIEUWS | TV | LEKKER KIJKEN

Bron: Netflix/Twitter/Volkskrant/RTL Nieuws | Foto: Still uit de trailer/Netflix

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Lekker kijken

Lees dit ook even

Please update your browser