Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Lekker kijken

Waarom je ook naar 'A Star Is Born' moet als je een hekel hebt aan musicals

Hij draait nu bijna een week in de Nederlandse bioscopen en de ene na de andere lyrische recensie vliegt ons om de horen: de film ‘A Star Is Born’, met Lady Gaga en Bradley Cooper in de hoofdrollen.

| Tim van Erp

Het is de vierde versie van de klassieke film, maar – het moge duidelijk zijn – zéker geen overbodige remake. Ook wij zijn fan.

Niet zoetsappig

Wij waren óók fan van Mamma Mia: Here We Go Again eerder dit jaar, maar daar moet je A Star Is Born niet mee vergelijken. De ABBA-musical is een vrolijke singalong-film met een niet al te sterk plot, maar deze film is eigenlijk veel meer drama- dan muziekfilm. A Star Is Born is onverwacht rauw en heftig. Terwijl we zien hoe serveerster Ally (gespeeld door Gaga) uitgroeit tot een ster van wereldformaat, volgen we tegelijkertijd de aftakeling van de alcohol- en drugsverslaafde rockzanger Jackson Maine (gespeeld door Cooper). En dat proces wordt niet mooier gemaakt dan het in het echte leven zou zijn.

Geloofwaardig koppel

Schrijnender nog is dat de twee een relatie hebben. Maine ontmoet Ally wanneer zij nog volledig onbekend is, en ze haalt hem dus als het ware in: haar sterrenstatus overstijgt de zijne. Makkelijk is dat uiteraard niet, maar toch vertelt A Star Is Born een verhaal van onvoorwaardelijke liefde. Tel daarbij op dat Gaga en Cooper een chemie van jewelste hebben – écht, jongens, wat een heerlijk koppel zijn ze in de film – en qua portie romantiek zit het sowieso snor.

Lees ook
Deze Nederlandse film ontving een prijs bij het Australisch LHBTQ-festival

a star is born a star is born

Een doodnormale Gaga

Ook los van elkaar zijn Gaga en Cooper de showstoppers hier. Want de 32-jarige zangeres levert onomstotelijk bewijs dat ze kan acteren en de 43-jarige acteur dat hij kan zingen. Cooper is volledig geloofwaardig als rockzanger (en die lange haren staan hem onwijs goed, is onze bescheiden mening), maar de meeste bewondering gaat toch uit naar Lady Gaga. Al tien jaar staat zij in de schijnwerpers als een van ’s werelds meest extravagante en excentrieke popsterren, en toch overtuigt ze volledig als onbekende en doodnormale serveerster. En die serveerster – met normale kleren, bruin haar in een staartje en nauwelijks make-up – maakt in de film een transformatie door tot modebewuste megaster. Nergens lijkt ze in die hoedanigheid op de podiumpersona Lady Gaga en desalniettemin is ze als actrice ook hier allesbehalve ongeloofwaardig.

‘Te grote neus’

Interessant is ook dat de film een parallel lijkt te trekken met het echte verhaal van Lady Gaga, die vóór haar grote doorbraak veel moeite had om een platencontract te scoren (en ook door een platenlabel werd gedumpt – zullen zij later even spijt hebben gehad). In de film vertelt haar personage regelmatig te hebben gehoord dat ze wel talent heeft, maar niet mooi genoeg is en een te grote neus heeft om het echt te maken. Het is onmogelijk daarbij niet de gelijkenis met de artiest achter het personage te maken.

a star is born

Meer dan een musical

De muziek uit de film wordt al getipt voor een Oscar-nominatie, en hoewel veel nummers inderdaad prachtig zijn, is A Star Is Born ook een aanrader voor mensen die niét van musicals houden. Want allereerst: waar liedjes worden ingezet, gebeurt dat op passende wijze – de personages barsten niet halverwege een gesprek in zang en dans uit. Maar belangrijker: het is een steengoede film, met sterk acteerwerk en een verhaal dat wellicht klínkt als een clichématig rise to fame-verhaal, maar veel meer is dan dat.

Lees ook
‘Matilda’, ‘Flodder’ en ‘dat jongetje van The Sixth Sense’: 9 x kindsterren toen en nu

NIEUWS | BEKEND | ACHTERGROND | RECENSIE | KIJKEN, KIJKEN, KIJKEN | LEKKER KIJKEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Lekker kijken

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser