Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

Kijken, kijken, kijken

Spektakel in 'Star Wars' en ontroerende animatie in 'Coco': dit zijn de fijnste films voor de feestdagen

Spektakel in 'Star Wars' en ontroerende animatie in 'Coco': dit zijn de fijnste films voor de feestdagen

Leuk hoor, die feestdagen. Maar tussen het diner en de familiegesprekken door wil je ook nog weleens wat anders: naar de bioscoop bijvoorbeeld.

| Belinda Janssen

En erg prettig: de komende weken kun je kiezen uit alleen maar fijne films.

Feeling good
De filmmakers hebben flink hun best gedaan om zoveel mogelijk feelgoodfilms te presenteren rondom de feestdagen. Van het spectaculaire sf-epos Star Wars: The Last Jedi tot Pixar’s superontroerende animatiejuweeltje Coco: deze kerstvakantie zit je met open mond óf met een zakdoek in de bios.

Lees ook
Royal Stormtroopers: prins William en Prins Harry binnenkort te bewonderen in ‘Star Wars’

1. Star Wars: The Last Jedi
Veertig jaar na de allereerste Star Wars-film heeft de saga uit het brein van George Lucas nog niets aan kracht ingeboet. Sterker nog: deze spectaculaire productie is indrukwekkender en intenser dan ooit. Niet in de laatste plaats dankzij de adembenemende special effects die je zowel in 2D, 3D (IMAX en Dolby), als 4DX 3D tot je kunt nemen. Daarmee wordt deze futuristische knaller niet alleen een puike kijkervaring, maar vooral een overdonderende totaalbeleving waarbij je letterlijk in je stoel zit te schudden. De cast bestaat uit zowel bekende als nieuwe gezichten, met de eigenaardige Porgs als opvallendste nieuwkomers. Maar laat al dat visuele geweld je niet afleiden van de tijdloze boodschap: alle mensen (en creaturen) zijn gelijk, en goede leiders laten zich nimmer leiden door hun ego. Tipje voor Trump, wellicht? Fans van Carrie Fisher kunnen nog één keer genieten van haar glansrol als Princess Leia. Star Wars: The Last Jedi is nu in de bios te zien.

2. Coco
Laat het maar aan Pixar, de animatiestudio van Walt Disney, over om een vrolijke noot te maken over zoiets intens en onvermijdelijks als de dood. Coco is misschien wel de meest warme film die Pixar ooit gemaakt heeft. Miguel, een klein Mexicaanse jochie, wil niets liever dan muzikant worden, net als zijn overleden oom Ernesto. Maar zijn familie wil dat hij schoenmaker wordt, net als zijn vader. Tijdens de Mexicaanse Dag van de Doden gaat Miguel naar Ernesto’s graf, en neemt hij zijn gitaar mee. Dat blijkt het begin van een reis naar het hiernamaals, waar de overledenen hem ironisch genoeg álles leren over het leven. Deze prachtige animatiefilm in 3D weet in elke scène de juiste snaar te raken, waarbij zware thema’s als ouderdom, afscheid en rouw knap gedoseerd voorbij komen. Houd de tissues dus maar paraat bij deze ontroerende tranentrekker met een hoog feelgoodgehalte voor jong en oud. Coco draait nu in de bios, zowel in de Engelse als Nederlandstalige versie.

Lees ook
Waarom je de nieuwe Disney-film ‘Coco’ echt even moet gaan zien

3. Bad Moms 2
Voor zwoegende moeder Mila Kunis bestaat een rustige kerst simpelweg niet. Dat geldt ook voor haar vriendinnen, die allemaal hun eigen sores hebben. Nét als ze denkt de boel een beetje de boel te kunnen laten, staat haar bazige moeder op de stoep, die haar ongevraagd met al haar zwakheden confronteert. Samen met haar vriendinnen, die al net zulke opdringerige families hebben, stort ze zich op de drank en een appetijtelijke stripper in kersttenue. Heb je zin in een heerlijk eerlijke film waarbij flink de draak wordt gestoken met de opgeprikte kerstverplichtingen? Dan ga je heel hard lachen om deze lekker ondeugende komedie. Bad Moms 2 draait nu in de Nederlandse bioscopen.

4. Pitch Perfect 3: Merry Christmas
Heb jij ook zo gegierd om de eerste twee Pitch Perfect-films? Driemaal is scheepsrecht, met dit onvermijdelijke vervolg. De zangeressen van a capella ensemble de Bella’s zijn na het winnen van het wereldkampioenschap eigenlijk van plan om solo verder te gaan, maar de grote boze buitenwereld blijkt totaal niet op ze te zitten wachten. Het aanbod om in Europa op te treden, trekt ‘Fat Amy’ en haar vriendinnen nog één keer over de streep. Aanstekelijke komedie vol lekker foute grappen (hallo Rebel Wilson en Anna Kendrick!) en genoeg toffe muziek (en een heleboel kerstliedjes) om keihard mee te blèren. Hopelijk doet de rest van de bioscoop dan wel gezellig met je mee. Vanaf 21 december te zien.

5. Breathe
De jonge avonturier Robin Cavendish (Andrew Garfield) valt, ergens in de jaren vijftig, als een blok voor de beeldschone Diana (Claire Foy uit The Crown). Maar tijdens een werktrip naar Afrika raakt hij opeens volledig verlamd: hij blijkt polio te hebben. Zijn toekomst ziet er inktzwart uit, maar de wilskrachtige Robin en zijn liefdevolle echtgenote doen er álles aan om hem weer in beweging te krijgen. Dat lukt met behulp van een zelfgefabriceerde rolstoel die de beademing overneemt. Prachtig liefdesdrama, gebaseerd op ware gebeurtenissen, geproduceerd door Jonathan Cavendish, de échte zoon van Robin. Met een familiefeest als kerst in gedachten, komt dit subliem geacteerde en stijlvol vormgegeven verhaal over de helende kracht van liefde extra hard binnen. Nu in de bios te zien.

Lees ook
Het is eindelijk zover: Disney’s ‘Coco’ draait nu eindelijk in de Nederlandse bioscopen

6. Wonder Wheel
Justin Timberlake is zo’n type bij wie je denkt: is er iets wat deze jongen níét kan? Het Amerikaanse multitalent schittert deze keer in Wonder Wheel. Het verhaal speelt zich af in de jaren vijftig op Coney Island in New York. Een onbehouwen visboer (James Belushi) wordt op een goede dag aangeklampt door zijn van zich vervreemde dochter (Juno Temple). Ze is haar gewelddadige maffia-echtgenoot ontvlucht en brengt daarmee haar familie in acuut gevaar. De situatie wordt nog explosiever wanneer zowel de dochter als haar stiefmoeder (gespeeld door Kate Winslet) allebei tot over hun oren verliefd worden op badmeester Timberlake. Die pakt de dames genadeloos in met zijn mooie woorden en complimentjes. Lekker lome film van Woody Allen, waarin hij zijn liefde voor New York met een sfeervolle retro vibe in beeld brengt. Warm aanbevolen voor de feestdagen. Vanaf 21 december te zien.

7. Molly’s Game
Van de skischans naar de roulettetafel: Molly Bloom opereert er met dezelfde souplesse. Dit waargebeurde verhaal over de skivedette die zichzelf eigenhandig ‘omschoolde’ tot pokerkoningin, is nu verfilmd met Jessica Chastain als titelpersonage. Eenmaal in Los Angeles transformeert de voormalige sportster tot een succesvolle organisator van pokertoernooien. Daarbij mag ze de grootste Hollywood-sterren tot haar klanten rekenen en stroomt het geld als water binnen. Legaal? Op het randje, en het is slechts een kwestie van tijd voordat ze de afgrond in dondert. Altijd al meer willen weten over de geheime wereld van georganiseerd gokken? Molly’s Game laat zien hoe je als slimme vrouw héél ver kunt komen in een door mannen gedomineerde sector: zet gewoon álles op rood en bouw zo je eigen imperium op. Vanaf 26 december te zien.

8. Huisvrouwen bestaan niet
Het gras is altijd groener bij de buren, toch? Ach, dat lijkt maar zo. Deze film gaat over twee zussen, de één (Eva van de Wijdeven) een überambitieuze controlfreak, de ander (Jelka van Houten) een nogal chaotische journaliste. Allebei worden ze door het leven telkens weer verrast met zaken die ze liever níét zouden meemaken: van ontslag tot relatiedrama’s tot een onvervulde kinderwens. Tot overmaat van ramp blijkt hun moeder (Loes Luca) er een financiële puinhoop van te hebben gemaakt: het ouderlijk huis dreigt te worden verkocht. Maar wie niet rijk is, moet slim zijn. Heerlijke Hollandse romcom die bij uitstek geschikt is voor de feestdagen met als herkenbaar motto: perfectie bestaat niet, en dat is maar goed ook. Te zien vanaf 21 december.

9. The Greatest Showman
Houd je van groots opgezette musicals én van het circus? Dan moet je The Greatest Showman zéker zien. Superster Hugh Jackman speelt een berooide zakenman die al zijn creativiteit moet gebruiken om zijn zaak en zijn gezin te laten overleven. Zijn oplossing: een spectaculair circus waarin hij alle nobody’s inhuurt om een somebody te worden in een zelfbedachte droomwereld vol muziek, entertainment en acrobatiek. Een business waarin sterren worden geboren, maar die ook op weerstand stuit. Werd jij ook zo betoverd door de muziek van La La Land? Mooi, want de liedjes in The Greatest Showman komen uit dezelfde kundige handen. Te zien vanaf 4 januari.

10. The Leisure Seeker
Ware liefde duurt een heel mensenleven lang. Zéker in The Leisure Seeker, waarin een bejaard echtpaar (gespeeld door acteerkanonnnen Donald Sutherland en Helen Mirren) al jaren mopperend niet mét, maar ook niet zónder elkaar kan. Maar ouder worden komt onvermijdelijk met gebreken: hij lijdt aan Alzheimer en zij wordt steeds zieker door chemobehandelingen. Samen gaan ze op reis in de Leisure Seeker, een stokoude camper waarmee ze Amerika doorkruisen. Hun kinderen maken zich doodongerust, maar dit krasse koppel laat zich door niemand meer de wet voorschrijven. Aanrader voor liefhebbers van romantische films over de onvoorwaardelijke kracht van de liefde. En wees gerust: in deze knap geacteerde film over de grillige loop van een mensenleven, valt ook nog genoeg te lachen. Vanaf 4 januari te zien.

VIDEO'S | SNACKS | NIEUWS | LIJSTJE VAN DE DAG | KIJKEN, KIJKEN, KIJKEN

Bron: LINDAnieuws | Foto: Stills video's

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer Kijken, kijken, kijken

Lees dit ook even

Please update your browser