Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#houvol

Waarom diëten niet werkt en wat je wél kan doen om af te vallen

Waarom diëten niet werkt en wat je wél kan doen om af te vallen

Een groot aantal Nederlanders is de afgelopen week hoogstwaarschijnlijk flink aan het diëten gegaan, maar dat blijkt helemaal niet te werken.

| Gaby Boterkooper

Psychologie Magazine deed onderzoek naar 1500 mensen die willen afvallen en kwam tot een paar interessante conclusies.

Lees ook
Hoe komt het dat ik niet blijvend veel kan afvallen?

Goede voornemens
Misschien vliegen de kilo’s er de eerste paar weken wel vanaf en lijkt je goede voornemen van 2018 om af te vallen geslaagd te zijn. Vaak zitten die kilo’s er in de meeste gevallen binnen no-time weer aan of zijn ze er in eerste instantie al nooit vanaf gegaan. En dat terwijl afvallen door een paar kleine aanpassingen in je eetpatroon zonder veel moeite kan gebeuren.

1. Op dieet gaan
Ruim de helft (55%) van de mensen die willen afvallen doet regelmatig aan de lijn, waarbij ze tijdelijk (veel) minder eten. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit niet werkt: 80% van de mensen die door een dieet flink gewicht verliezen, zijn na vier à vijf jaar weer terug op hun oude gewicht. Of zijn zelfs zwaarder dan daarvoor.

2. Eten voor de televisie
Ruim de helft (51%) van de mensen die willen afvallen eet geregeld terwijl ze iets anders doen, zoals televisiekijken. Terwijl je voor de tv 10% meer eet.

3. Standaard lekkers in huis halen
Bijna de helft (46%) heeft vaak of bijna altijd lekkere dingen in huis, zoals chips, koek, chocolade en snoep. Terwijl het heel moeilijk is om daarvan af te blijven als het onder handbereik ligt – en helemaal als het in het zicht ligt.

4. Grote porties nemen
Ruim een derde (37%) kiest niet voor de kleinste portie als er een keuze is. Terwijl porties, bijvoorbeeld van snacks en frisdrank, door de jaren heen steeds groter geworden zijn. Dus wat nu small is, was een aantal jaar geleden nog medium.

5. Niet naar je lichaam luisteren
40% herkent de signalen van hun lichaam dat ze genoeg hebben gegeten, niet. Ze eten gewoon door, dus die grote portie gaat helemaal op.

Eetpatroon
Dus stop met jezelf uit te hongeren en ga eens goed na of jouw eetpatroon met een kleine verandering een stuk gezonder kan worden gemaakt.

NIEUWS | ETEN & DRINKEN | LIFESTYLE | LINDA.LIJNT | #HOUVOL

Bron: Psychologie Magazine | Foto: Pexels

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Lees dit ook even

Please update your browser