Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#houvol

Sinske (35) viel 50 kilo af door over haar suikerverslaving heen te komen

Sinske (35) viel 50 kilo af door over haar suikerverslaving heen te komen

Sinske besloot het roer volledig om te gooien toen ze 124 kilo woog en besefte dat ze een suikerverslaving had. Ze stopte cold turkey met het eten van suiker.

| Stephanie Kersbergen

“Het keerpunt kwam toen ik inzag dat ik mijn hele leven aan deze suikerverslaving vast zou zitten”, zegt ze tegen LINDAnieuws.

Lees ook
Anita viel 50 kilo af met de 80/20 regel: ‘Lijnen is voor mij een verboden woord’

Troost

Jarenlang leefde Sinske met een suikerverslaving. “Als klein meisje ging ik al stiekem naar beneden om snoepjes te pakken.” Het eten van suiker gaf haar dan – voor even – troost, maar al snel zorgde het ervoor dat Sinske aankwam en haar leven begon te overschaduwen. “Ik was elke dag bezig met hoe ik eruit zag, en ik dacht de hele tijd dat iedereen over me oordeelde.”

Sinske afvallen

Vijand

Het keerpunt kwam toen Sinske suiker als een vijand begon te zien. “Toen ik inzag dat ik een suikerverslaving had en dat ik hier mijn hele leven aan vast zou zitten, ging de knop om.” Op 1 december 2015 besloot Sinske om (grotendeels) te stoppen met het eten van suiker. “Het was een verslaving, net als alle andere verslavingen. Ik had de eerste twee weken dan ook last van afkickverschijnselen. Moe, hoofdpijn, chagrijnig.” Maar toch zette Sinske door en ze besloot er zelfs nog een schepje bovenop te doen: ze bande suikers helemaal uit haar leven. Ze begon expres op 1 december met afvallen, en niet op 1 januari, zoals veel mensen doen in het kader van goede nieuwjaarsvoornemens. “Want dan heb je de lastigste maand al achter de rug.”

Hersenvliesontsteking

Het ging Sinske echter niet allemaal van een leien dakje. Na een maand was ze al dertien (!) kilo kwijt, toen ze ernstig ziek werd. Ze had een hersenvliesontsteking en een periode van vele ziekenhuisbezoeken volgde. “Het was een zware periode maar ik besloot om het niet te gebruiken als excuus om suiker te gaan eten om me fijner te voelen. Ik was die dertien kilo al kwijt, en ik wilde dit doorzetten.” En dat lukte.

Sinske afvallen

Sporten

Sinske vertelt dat ze enkel is afgevallen door te stoppen met het eten van suiker. Aan sporten deed ze in het begin namelijk niet. “Ik nam wel wat vaker de trap, en ging met de fiets naar school in plaats van met de auto, maar écht sporten deed ik niet. Als je op zo’n gewicht zit als ik zat, dan wil je namelijk niet sporten.” Pas sinds kortere tijd, nu ze op haar streefgewicht zit, is ze meer gaan sporten. “Nu voel ik me meer op mijn gemak als ik in de sportschool sta.”

Van maat 48 naar maat 38

Haar vrienden en familie reageerden positief op het besluit van Sinske, toen ze wilde afvallen. “Eerst hadden ze wel zoiets van: ‘daar gaat ze weer’, maar toen zagen ze dat ik het dit keer wel volhield en waren ze er erg blij mee. Ze zagen hoeveel goeds het met me deed.” Ook Sinskes man is enthousiast. “Ik ben van maat 48 naar maat 38 gegaan. Dat is echt een groot verschil. Mijn man zegt vaak hoe mooi hij me vindt.”

Sinske afvallen

Emoties

Sinske weegt inmiddels 74 kilo en zit stukken beter in haar vel. “Ik ben dankbaar en niet meer de hele tijd bezig met hoe ik eruit zie.” Maar het afvallen heeft ook een keerzijde, legt Sinske uit. Zo heeft het sporen achtergelaten op haar lichaam. “Ik heb periodes dat ik ervan baal dat ik nooit écht strak zal zijn.” En suiker? Dat eet ze nu af en toe. “Doordeweeks ben ik streng, maar als ik in het weekend een feestje heb, neem ik nog weleens een stukje taart. Het belangrijkste is dat ik heb geleerd om emoties los te zien van eten, en dus niet naar de chocola te grijpen als ik me rot voel.”

SNACKS | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Sinske

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Lees dit ook even

Please update your browser