Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#houvol

Voor- en na-foto's: Petra (27) ruilde snoepen in voor marathons lopen

Voor- en na-foto's: Petra (27) ruilde snoepen in voor marathons lopen

Vroeger vond Petra van Dijk rust in het snoepen. Nu is ze een fanatieke hardloper en blogt ze over sporten en gezond eten.

| Kaisa Viljanen


Als je de Instagram-foto’s van Petra bekijkt, verwacht je niet dat ze tot een paar jaar geleden een heel ander leven leidde.

Lees ook
Cindy blogt: ‘Ik weeg nu net zoveel als 650 Bossche Bollen’

120 kilo
Op de foto’s van Petra zie je een sportieve, lachende vrouw van 27, die aan het hardlopen is, en poseert met haar medailles. Het heeft vijf jaar geduurd voor ze zover was. Petra is – in haar eigen woorden – altijd een “mollig meisje” geweest: ze kon niet makkelijk over haar gevoelens praten en vond rust in het snoepen. Ze studeerde nog toen ze in 2011 met lijnen begon. “Ik was 22 jaar oud en woog 120 kilo. Mijn lichaam zat me gewoon overal in de weg. Op de hogeschool kwam ik met moeite de trap op.” Petra was er klaar mee. “Ik dacht altijd: het komt wel. Maar opeens dacht ik: nee, het komt nú.”

Te enthousiast
In het begin pakte Petra het lijnen zelfs iets té enthousiast op. Ze liet direct bijna alle vetten weg uit haar voeding. “Eigenlijk at ik veel te weinig”, vertelt ze. De kilo’s vlogen er bijna letterlijk van af, maar kwamen ook snel weer terug. In het eerste jaar viel Petra zo’n 45 kilo af door haar eetpatroon aan te passen en te sporten. Maar al snel woog ze weer 90 kilo en kreeg ze last van galstenen. “Eten was mijn grootste valkuil. Toen ik me ging verdiepen in gezond eten, werd duidelijk dat ik juist meer moest eten. Het is een lange zoektocht geweest.”

Kilo’s eraf rennen
Petra is uiteindelijk vooral afgevallen door te gaan hardlopen. Ze begon ermee toen ze nog aardig op gewicht zat en 90 kilo woog. Met haar 1.68 meter was dat best veel. Ze liet zich adviseren door een sportschool en begon haar conditie heel langzaam op te bouwen met een vast schema. “Ik vind hardlopen gewoon heel erg leuk. Ik ging de kilo’s letterlijk van me afrennen. Het hielp ook om met de verschillende emoties rond het lijnen om te gaan.”

Marathon
Petra wilde steeds verder en sneller rennen. Eerst deed ze mee aan de halve marathon in Barcelona, daarna volgden er nog wat in Nederland. Petra beschouwde de loopwedstrijden als een ultiem cadeau aan zichzelf, voor het terugkrijgen van haar gezondheid en haar leven. Voor de marathon van Amsterdam in 2016 liep ze een blessure op en moest ze even stoppen met trainen. Toen kwam ze ook weer tien kilo aan. In april 2017 haalde Petra de finish van de marathon van Rotterdam. “Dat ga ik nooit meer doen. Het was heel pittig en vraagt qua training heel veel. Het was leuk voor een keer.”

Anderen motiveren
Nu loopt Petra drie keer per week hard. Daarnaast traint ze bij de sportschool en doet aan ze aan bootcamp. Na aanmoedigingen van haar vriend blogt ze sinds een paar maanden ook over haar leven. “Ik vind het heel leuk om in de keuken te staan en te experimenteren met het eten”, zegt ze. Met haar blog wil ze ook anderen motiveren. “Afvallen hoeft niet op een nare manier te gaan. Je kan ook veel lekkere dingen maken die gezond zijn. Ik heb gelukkig ook een vriend die het graag allemaal opeet”, lacht ze.

Balans
Na vijf jaar lijnen weegt Petra nu ongeveer 70 kilo, en dat vindt ze prima. “Ik heb ook nog iets minder gewogen, maar toen moest ik zo erg op alles letten dat ik het eigenlijk niet meer leuk vond.” Nu is er balans. “Ik bleek sterker dan ik altijd dacht en heb mijn eigenwaarde ontdekt. Ik ben van mijn vicieuze cirkels af. Nu ga ik niet meer zomaar eten als ik me rot voel.” Nu gaat ze rennen.

Op #houvol publiceren we artikelen rondom gezond eten, bewegen en afvallen. Like onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven.

Meer (gratis) journalistieke stukken? Meer achtergrond, meer verdieping? Je krijgt het met Blendle Premium. Probeer het nu een maand gratis: cadeautje van LINDAnieuws. Hebben? Klik hier.

SNACKS | #HOUVOL

Foto: Petra van Dijk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Lees dit ook even

Please update your browser