#houvol

Leendert viel 42 kilo af, werd gepest, maar voelt zich nu beter dan ooit

Leendert viel 42 kilo af, werd gepest, maar voelt zich nu beter dan ooit

Leendert (24) heeft moeilijk behandelbare astma, waarvoor hij prednison en antibiotica kreeg. Daardoor woog hij 112 kilo. Op volledig eigen kracht weegt hij nu, na anderhalf jaar, 70 kilo.

| Yara Mureau

Naast zijn ziekte waren er meer redenen voor hem om af te vallen.

Lees ook
Natasja (30) wil graag een kind, zette de knop om en viel 43 kilo af

Kliniek
Een paar jaar geleden werd Leendert opgenomen in een kliniek in Zwitserland. “Door mijn astma had ik om de haverklap longontstekingen en lag ik in het ziekenhuis. Ook kreeg ik zware medicatie. Omdat de lucht in Zwitserland ijler en schoner is, kon ik daar makkelijker van de medicijnen afkomen.” Hij mag door zijn astma nog steeds niet werken. “Het gaat wel beter, maar ik moet nog steeds elke twee weken voor ochtendopname naar het ziekenhuis. Daar krijg ik injecties in mijn buik om allergieën te voorkomen.”

Gepest
Vroeger was Leendert al wat voller en dat bleef niet onopgemerkt bij zijn klasgenoten. “Ik was het zwaar gepeste kind van de klas. Ze scholden me uit, maar ik werd ook van trappen gegooid en in de bus gooiden ze tampons naar me. Voordat ik werd gepest was ik een scharminkel, maar ik at mijn verdriet gewoon weg.”

Leendert

Kans op suikerziekte
“Hart- en vaatziekten en suikerziekte komen veel voor in mijn familie en omdat ik al ziek ben, wilde ik die ziektes voorkomen met een gezonder gewicht.” Hij begon met hardlopen, vier keer per week. “Ik durfde mijn dikke lichaam niet te vertonen in de sportschool. Toen ik in augustus voor de eerste keer ging, was ik al dertig kilo afgevallen.” Dat deed hij ook door op zijn eten te letten. “Ik liet de chips staan en verruilde die voor ananas of mango.” De vriend van Leendert steunt hem daarin. “Maar samen sporten gaat niet hoor. Dan erger ik me.”

Leendert

Aandacht
Leendert zit nu veel beter in zijn vel. “Voorheen was ik kapot als ik een paar kilometer moest lopen. Nu ben ik na mijn sportsessie wel moe, maar kan ik ook gewoon nog even mee de stad in.” Uiterlijk vindt hij nog steeds belangrijk. “Toen ik dik was, kreeg ik bijna geen aandacht, nu wil iedereen wat van je.”

Nieuwe doelen
Hij heeft nu een nieuw doel voor ogen: “Eerst wilde ik onder de honderd kilo wegen, maar dat ging erg snel. Nu wil ik binnen een half jaar een blokjesbuik.” Zijn partner staat volledig achter hem. En er staat meer spannends op de planning: “We wonen nu negen maanden samen en hebben de afspraak om binnen twee of drie jaar te trouwen.”

Leendert

SNACKS | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Aangeleverd

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Lees dit ook even

Please update your browser