Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#houvol

Rachida en Najima vielen samen 50 kilo af: 'Nu doen we mee aan hardloopwedstrijden'

Rachida en Najima vielen samen 50 kilo af: 'Nu doen we mee aan hardloopwedstrijden'

Na jaren worstelen met hun gewicht en talloze diëten ging de knop om bij de zussen Rachida (36) en Najima (30). Er móest iets veranderen.

| Eva Bongers

Uiteindelijk vielen ze samen 50 kilo af. Sindsdien vormen ze het duo Healthy Sisters: door Facebook benoemd tot een van de meest inspirerende platforms van de Benelux.

Lees ook
Jannet (28) viel 27 kilo af: ‘Ik ben nog nooit zo licht geweest als nu’

Ommekeer

Het afvallen zorgde voor een ommekeer in het leven van de zussen. Met hun blogs en vlogs inspireren en motiveren ze andere vrouwen. Ze verzorgen lezingen, organiseren events, schreven een boek en reisden vorige week op uitnodiging van Facebook af naar Londen. En dat allemaal omdat bij beide vrouwen jaren geleden die knop om ging.

Wanneer dachten jullie: nu moet er écht iets veranderen?
Rachida: “Bij mij ging de knop zes jaar geleden eindelijk om. Daarvoor had ik al tig diëten uitgeprobeerd, maar de kilo’s die ik verloor, kwamen er niet veel later dubbel zo hard weer bij. Op een gegeven moment kon ik met mijn 83 kilo niet eens meer traplopen zonder volledig uitgeput te zijn. En 83 kilo is veel, want ik ben maar 1.58 meter.”
Najima: “Als kind had ik al overgewicht. Zo lang als ik me kan herinneren, viel ik af en kwam ik weer aan. Zes jaar geleden vond ik dat het zo niet langer kon. Op mijn hoogtepunt woog ik 85 kilo en ik ben 1.57 meter.”

Wat was jullie aanpak voor het afvallen?
Rachida: “Ik begon met hardlopen. Hierdoor werd het gemakkelijker om gezond te eten, want ik vond het zonde om na een training met een bakje chips op de bank te kruipen. Langzaam werd de combinatie van hardlopen en op voeding letten een levensstijl. Inmiddels train ik ook hardloopgroepjes.”
Najima: “Ik was het jojo-effect zat, dus ging ik me verdiepen in voeding. Ik volgde een opleiding tot voedingscoach en zocht naar een manier om voor altijd slanker te worden. In die tijd heb ik wel duizenden sporten geprobeerd. Uiteindelijk vond ik mezelf, net als Rachida, in het hardlopen en slaagde ik erin om mijn levensstijl te veranderen.”

Rachida voor en na het afvallen.

schermafbeelding-2017-05-17-om-11-34-42

Hoe belangrijk zijn jullie voor elkaar geweest tijdens het afvalproces?
Najima: “Wij zijn er altijd al voor elkaar geweest. Los van het afvallen, zijn wij elkaars BFF’s.”
Rachida: “Toen ik begon met hardlopen, zag Najima dat het me goed deed. Zij wilde dat ook, waardoor ik haar heb geïntroduceerd en gestimuleerd in het hardlopen. Inmiddels doen we samen mee aan allerlei hardloopwedstrijden.”

Wat denken jullie nu als jullie in de spiegel kijken?
Najima: “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest. Dat heeft deels ook te maken met ouder worden. Hoe jonger je bent, hoe meer onzekerheden je kent. Ik ben nog wel fors en ik zit nog niet op mijn streefgewicht, maar ik ben heel fit en dat is het belangrijkst.”
Rachida: “Ik ben veel energieker, een leukere moeder én een leukere vrouw. Vroeger was ik liever lui dan moe, maar nu probeer ik veel met de kinderen te ondernemen. Ook ik voel me gelukkiger dan ooit. Ik kom van heel ver, maar ik heb behaald wat ik wilde behalen.”

Welke tips zou je anderen willen meegeven die ook willen afvallen?
Najima: “Niet meer diëten. Je hebt immers alle voedingsstoffen nodig en afvallen moet je niet zien als iets ‘tijdelijk’; het is een levensstijl met de juiste basis en balans. Sport veel en eet alles met mate, ook ongezond eten. Af en toe even ongezond zijn, is juist ook erg gezond. Probeer je daarnaast te focussen op positieve dingen in het leven. Dat werkt ook echt.”
Rachida: “Ik sluit me helemaal aan bij Najima. Verder kan ik nog toevoegen: kies een sport die echt bij je past en probeer daarvan te genieten.”

Najima voor en na het afvallen.

schermafbeelding-2017-05-17-om-11-34-33

Jullie inspireren en motiveren andere vrouwen via jullie Facebookpagina en site ‘Healthy Sisters’. Waarom is die Facebookpagina belangrijk?
Rachida: “Facebook is een laagdrempelig en toegankelijk medium waarmee we vrouwen binnen onze doelgroep, in de leeftijd van 25 tot 40 jaar, goed kunnen bereiken. Door elke dag een video, foto, recept of blog te posten, willen we hen motiveren en inspiratie geven.”
Najima: “En we promoten via Facebook onze hardlooptrainingen en events. Het is nu vier jaar geleden dat we gestart zijn met de Facebookpagina en hadden nooit gedacht dat dit ons zoveel zou brengen.”

Lees ook
Karina (49) viel 25 kilo af: ‘Sommige mensen kenden me niet meer terug’

Facebook investeert

Facebook onthulde vorige week een wereldwijd initiatief waarbij wordt geïnvesteerd in de mensen die community’s opbouwen, zoals Rachida en Najima dus. En die investering is flink: het gaat om tientallen miljoenen dollars. Kort samengevat gaat het om een Community Leadership-programma, dat wordt aangeboden aan mensen die via Facebook-apps en diensten over de hele wereld community’s opbouwen. Met die ondersteuning zouden ze veel meer voor elkaar kunnen krijgen.

Bij het Boekenbal sprak modeontwerper Janice de twee zussen over hun outfit:

Meer video’s bekijk je op LINDA.tv.

NIEUWS | LIFESTYLE | INTERVIEW | GEZOND | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Rachida en Najima

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen
Advertorial

Ho, ho, ho, wat handig: met deze interieur-tips stoom je je huis klaar voor de kerstdagen

Weet jij na het optuigen van de kerstboom nooit meer precies wat je verder nog kunt doen om de kerstsferen in huis te halen zonder dat je woonkamer meteen in een stilstaande kermis verandert? 

Lees dit ook even

Please update your browser