Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

#houvol

Monique over gastric bypassoperatie: 'Het is écht niet zo makkelijk als sommigen denken'

Monique over gastric bypassoperatie: 'Het is écht niet zo makkelijk als sommigen denken'

De komende weken vlogt Patty Brard voor ons over de periode na haar gastric bypassoperatie. Wij vroegen ons af: wat staat Patty eigenlijk te wachten? We vroegen het ervaringsdeskundige Monique.

| Pim Prins

Monique van Schayk (48) heeft twee jaar geleden een gastric bypass gehad en viel 93 kilo af.

Lees ook
Patty Brard na gastric bypass: ‘Ik herken mezelf nu al niet meer’

Wanneer heb je de operatie gehad?
Alsof het de dag van gisteren was, roept Monique: “14 januari 2016. Ja, er moest gewoon écht wat gebeuren. Ik woog 190 kilo (foto hieronder) en kreeg last van mijn hart.” De hele batterij aan medicijnen die de lichamelijke klachten met zich meebrachten, liet bij Monique een belletje rinkelen en ze klopte aan bij haar huisarts. “Het lijkt tegenwoordig alsof iedereen zomaar zo’n maagoperatie kan krijgen. Huisartsen mogen het alleen niet promoten, dus je moet er echt zelf naar vragen.”

Monique voor de operatie in april 2015.

Waarom koos je voor deze operatie?
“Je moet begrijpen dat ik álles heb geprobeerd, werkelijk waar alles. Van poeder met water tot pillen aan toe.” Dat leverde niet voldoende resultaat op. “Sterker nog, ik kwam iedere keer tien kilo aan nadat ik eerst wat kilo’s was kwijtgeraakt. Daarnaast leefde ik op pillen om mijn gezondheid in stand te houden: voor mijn hartritme, te hoge bloeddruk, maagbeschermers, vitamine-injecties.” De knop moest rigoureus om, en dat proces werd ingezet door de mentale steun die Monique voor de operatie kreeg van een psycholoog. Dit is onderdeel van het behandelproces, en zeer belangrijk, want: “Alleen al met die hulp viel ik namelijk 33 kilo af.”

Zoveel, en dan toch de gastric bypass?
“33 op 190 kilo afvallen is alsnog niet veel natuurlijk en mijn dokter verzekerde me dat ik het niet alleen zou gaan redden. Vandaar de operatie. Alsnog is het allemaal niet zo makkelijk als mensen soms denken. Het is niet dat je bij het ziekenhuis aanklopt en zegt: geef mij maar een zo’n operatie. Je moet laten zien dat je het kan. Ik ben nu ook continu bezig met mijn gezondheid: regelmatig eten, goed opletten wat je eet, drie keer per week naar de sportschool.” Dat laatste doet Monique liever niet, maar is naar haar zeggen onderdeel van het proces. “Ik zie het als spelregels die je vooraf afspreekt. Daar moet je je gewoon aan houden en dat is soms wat moeilijk, maar dat dien je gewoonweg te accepteren.”

Een half jaar na de operatie is er al flink wat verschil te zien. 

Monique gastric bypass

Patty Brard staat aan het begin van dit hele proces, wat kan ze verwachten?
“Nou, ze mag binnenkort weer vast voedsel eten en dan begint het grote puzzelen. Je moet namelijk uitzoeken wat je wel en niet kan eten.” Zo kan Monique bijvoorbeeld geen pasta meer verdragen en schuift ze een bord andijvie ook liever opzij. “Door de operatie is je hele verteringsstelsel anders en je moet uitvinden hoe het reageert op voedingsmiddelen. Patty zal dus de komende tijd haar eigen zogenaamde dieet moeten uitvinden.”

En nu, twee jaar later?
“Wat Patty zegt begrijp ik wel, want ik herken mezelf soms ook echt niet meer terug. Dan zie ik foto’s op Facebook van twee jaar terug en dan schrik ik en denk: oh, dan ben ik,” lacht ze. Over de mentale gevolgen van de operatie is Monique nuchter: “Ik stond altijd vrij stevig in mijn schoenen, maar kan wel wat beter met complimenten omgaan. Ik ben gelukkig wel van mijn medicijnen af en weeg nu 87 kilo. Alles bij elkaar voel ik me fantastisch.” En op de vraag of ze onze Patty gaat volgen, is ze direct enthousiast: “Jazeker, ik ben echt héél benieuwd hoe ze het gaat doen.”

Ruim twee jaar na de operatie en 93 kilo lichter voelt Monique zich “fantastisch”:

Jij kan Patty vanaf donderdag 22 maart óók volgen tijdens haar wekelijkse blogs voor LINDA.tv. In de serie Patty Brard: nog een keer slank vertelt ze alles over wat erbij komt kijken na een gastric bypass. 

 

NIEUWS | TV | BEKEND | LIFESTYLE | INTERVIEW | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Monique van Schayk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

gea veurink Veurinkgea veurink Veurink

ik was ook heel erg zwaarben ruim 40 kilo kwijt geraakt maar moet wel uit kijken met eten drinkenom trend jumping en dat je niet weer aan komt heb een bypass laten doen 6 jaar geleden

Meer #houvol

Lees dit ook even

Please update your browser