#houvol

Danielle (44) viel bijna vijftig kilo af: 'Nu kan ik weer vrij leven en gezond oud worden'

Danielle (44) viel bijna vijftig kilo af: 'Nu kan ik weer vrij leven en gezond oud worden'

Danielle ging in twee jaar tijd van maat 54 naar 40 en vertelt ons haar verhaal. ‘Iedere dag stond ik er mee op dat ik te zwaar was.’

| Kaisa Viljanen

De Amsterdamse maakte zich altijd ernstige zorgen om haar gezondheid, maar toch lukte het haar niet eerder om af te vallen.

Lees ook
Michelle (26) begon haar nieuwe leven in de VS met lijnen en viel 22 kilo af

Confrontatie
De dag in mei 2016 waarop Danielle op de weegschaal stapte bij de Weight Watchers, zal ze nooit vergeten. “Toen werd ik voor het eerst echt geconfronteerd met mijn overgewicht en de 118,8 kilo. Zelf ging ik eigenlijk nooit meer op de weegschaal staan”, zegt ze nu. Ruim een jaar later is Danielle 46 kilo lichter en helemaal gelukkig.

Geen conditie
Danielle is al haar hele leven te zwaar. Ze is eerder meerdere keren afgevallen, eens zelfs 26 kilo, maar ze wist nooit een gezond gewicht te bereiken – en houden. “Ik heb alles er weer aan gegeten, plus een bonus erbij.” Het ging jaren slecht met haar gezondheid. “Ik had geen conditie. Alles was me te veel. Iedere dag stond ik ermee op dat ik te zwaar was, en ging ik ermee naar bed. Als ik iets boven vergat dacht ik: nee, nu moet ik weer de trap op. Of als ik iets liet vallen, was het een gedoe om het weer op te pakken.”

Niet door
Toch lukte het Danielle niet om er iets aan te doen. “Ergens wist ik wel hoe erg het was. Mijn moeder was ook negen jaar geleden overleden aan zware suikerziekte. Toch had ik het niet door dat het zo fout zou gaan.” Ze was bang voor de toekomst en voor wat het gewicht met haar zou doen. In mei 2016 was ze er eindelijk klaar mee en ging ze met een vriendin mee naar de Weight Watchers. Als ik het nu niet doe, word ik waarschijnlijk helemaal niet oud, dacht ze toen. Eindelijk lukte het afvallen.

Klaar in je hoofd
Volgens Danielle komt er bij het lijnen veel meer kijken dan aanpassen van het eetpatroon alleen. “Ik at eigenlijk alles, zonder erbij stil te staan. Want wie zou de vijf kilo erbij nog zien? De dingen achter zo’n eetverslaving moeten ook aangepakt worden.”Voor haar betekende het bijvoorbeeld ook het wisselen van baan. “Je moet er ook klaar voor zijn in je hoofd. Want wat je ook doet, een operatie of een dieet, het zijn allemaal hulpmiddelen. Uiteindelijk moet je het allemaal zelf doen en het licht zien.”

Heftige reacties
Danielle ziet er nu zo anders uit dat mensen soms nogal heftig op haar reageren. “Mensen die mij heel lang niet hebben gezien zijn helemaal verbaasd. Ze nemen vaak aan dat ik ben geopereerd, of dat ik ziek ben geweest. Ik ben toch bijna gehalveerd.” Ze is van maat 54 naar maat 40 gegaan. “Ik heb nog een oude broek bewaard en kan me niet voorstellen dat die ooit strak gezeten heeft.”

Door tot 68
Danielle weegt nu 73 kilo en is van plan om tot 68 kilo door te gaan. Haar advies aan andere vrouwen? “Hou je doel voor je ogen. Mijn doel was om gezond oud te worden, en dat kan niet als je zo zwaar bent. Ik kan met dit gewicht weer vrij leven, zonder angst dat ik iets met mijn hart krijg, en gezond oud worden. Het is zo erg dat ik het zo ver liet komen. Dat wil ik nooit meer.”

Op #houvol publiceren we artikelen rondom gezond eten, bewegen en afvallen. Like onze Facebookpagina om op de hoogte te blijven.

SNACKS | INTERVIEW | #HOUVOL

Foto: Danielle van der Vijgh-Dekker

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser