#houvol

Chantal: 'De horrormaand voor de lijners is weer begonnen'

Chantal: 'De horrormaand voor de lijners is weer begonnen'

Chantal Deen (49) uit Delft praat graag en komt gewoon 25 centimeter tekort. De moeder van twee pubers wil zeven kilo kwijt. Daarom doet ze mee aan #houvol.

| Chantal Deen

Ze houdt je op de hoogte van hoe het lijnen bevalt, en hoeveel kilo ze al kwijt is.

Lees ook
Chantal: Ook ik ben gezwicht voor de luxe stappenteller, onder het motto meten is weten

Wie zoet is, krijgt lekkers. De horrormaand voor de lijners is begonnen. Sinterklaas heeft met zijn suikergoed het spits afgebeten. Je moet wel van heel goeden huize komen om niet te bezwijken voor de eerste de beste pepernoot. Ik heb dat strooigoed kunnen ontwijken, tot afgelopen maandag. En toen gingen de remmen los.

Eén pepernoot was er nodig om mij te laten snakken naar meer. Op kantoor hadden ze sint en zijn pieten uitgenodigd. Die pieten zijn niet voor één gat te vangen en strooiden pepernoten en schuimpjes onze kamer in. Naast mijn werkplek zit de vergaderkamer, en ook die ontkwam niet aan de strooiregen van al dat zoets.

Na een mooi gedicht kon ik mijn kaken niet langer op elkaar houden: ik moest en zou een pepernoot eten. Gewoon, eentje om te proeven, meer echt niet. Mijn collega Basia is ook de flauwste niet en deed mee aan het mini-eetfestijn. Na de eerste pepernoot waren we het er beide over eens dat het naar meer smaakte: letterlijk maar ook figuurlijk. Er zat iets in dat nootje dat schreeuwde om meer. Je raadt het al: suiker.

In veel producten is suiker toegevoegd. Je staat er niet bij stil, maar het is bizar waar ze allemaal suiker in doen. Die suiker maakt dat jij en ik er nog meer van willen eten, net als bij die pepernoot. Je proeft die suiker en je lijf wil nog een portie. Nou is daar op zich niets mis mee als jij dat zoete monster onder controle kunt houden. Maar daar zit nu juist het probleem. Hoe weet je of je, je suikerspiegel op niveau kunt houden als je geen idee hebt wat je naar binnen duwt?

Voordat ik bij Maaike (mijn diëtiste) kwam, propte ik alles mijn waffel in. Ik heb heel lang gedacht dat maaltijdrepen dé oplossing waren om af te vallen. Maaike heeft mij geleerd om niet zozeer naar de calorieën te kijken, maar wel naar de toegevoegde suikers. Ik moest één maand lang afkicken van die toegevoegde suikers. In die maand heb ik een week lang hoofdpijn gehad en dat was niet van de honger. Het was het gebrek aan die zoete stoffen waar ik kopzorgen van kreeg. Toen ik eenmaal door die suikerbarrière heen kwam, vlogen de kilo’s eraf. In de negen maanden dat ik nu bezig ben met afvallen, is de maand zonder suikers de meest effectieve geweest, lees: vier kilo in die suikerloze maand.

De daaropvolgende maanden heb ik geprobeerd om in plaats van zoet over te gaan tot hartig. Als ik dan toch behoefte had aan zoet, at ik pure chocolade (80 procent of meer). Maar dat haalde het niet bij de echte pure suikers. Dus toen Sinterklaas voet op Nederlandse bodem had gezet, vlogen mijn principes rechtstreeks naar zijn stoomboot. Die zoetigheid is zo lekker en stilt de suikerhonger snel.

Na die ene pepernoot was het kwaad al geschied: ik was weer terug bij af. Ik heb samen met Basia alle pepernoten verorberd. De vergaderkamer werd die dag niet geclaimd en zo heb ik op handen en voeten de kamer rondgekropen om de resterende pepernoten te voeden aan mijn suikermonster en dat van mijn collega.

Ben ik dan nu weer terug bij af? Ik denk van niet, ik ben mij nog steeds bewust van de gevaren van het gesuikerde beest. Toch baal ik dat een pepernoot mij prompt van mijn dieet afhaalt, zonder een officiële waarschuwing. Ik bedenk mij echter wel dat ik elke dag een keuze heb wat ik in mijn giechel duw. Voor mij even geen pepernoten, schuimpjes, marsepein of suikergoed. Maar jongens, die oliebollen -zucht- die roepen mijn naam: in hoofdletters.

Meer Chantal? Hier lees je nog meer van haar hand.

SNACKS | #HOUVOL

Bron: LINDAnieuws | Foto: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer #houvol

Meest gelezen

Lees dit ook even

Please update your browser