Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lijf & leden

Wereld Aids Dag 2018: veel vooruitgang, maar nog lang niet over

Wereld Aids Dag 2018: veel vooruitgang, maar nog lang niet over

Vandaag is het Wereld Aids Dag, de dag dat er wereldwijd wordt stilgestaan bij de strijd tegen aids en er wordt opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. 

| Maaike van de Graaf

Want tegenwoordig denken mensen dat aids weg is, maar niets is minder waar.

Wereld Aids Dag 2018

Wereld Aids Dag 2018 heeft het thema ‘Ken je status’ gekregen, met als doel om het bewustzijn over het belang van het kennen van je status te vergroten en de drempels voor het zich te laten testen op hiv te verlagen. Er is sinds de start van Wereld Aids Dag in 1988 veel vooruitgang geboekt, maar er bestaan nog steeds veel barrières voor mensen om zich te laten testen op hiv. Discriminatie en stigma weerhoudt mensen ervan zich te laten testen.

Lees ook
Aidsfonds schrijft open brief aan Poetin: ‘Een échte leider gaat de aidsepidemie te lijf’

Universele Verklaring van de Liefde

Vandaag zijn er – net als voorgaande jaren – weer verschillende initiatieven bedacht om aandacht te vragen voor aids. Zo heeft het Aidsfonds een liefdescampagne opgericht om Nederlanders vragen om te staan voor de bescherming van alle liefdes tegen de gevolgen van hiv en aids. Daarom kan iedereen vandaag de Universele Verklaring van de Liefde tekenen op het Leidseplein in Amsterdam. Ook kunnen mensen zich op verschillende plekken in Amsterdam gratis en anoniem laten testen op hiv en worden er ook in andere steden in Nederland activiteiten georganiseerd.

Lees ook
Anne (28), moeder van twee, werd door haar eerste vriendje geïnfecteerd met hiv

Feiten en cijfers

UNAIDS publiceert ieder jaar de meest actuele cijfers met betrekking tot aidsbestrijding. Hoewel velen denken dat aids weg is, blijkt uit cijfers dat dat niet het geval is. Want ondanks dat het aantal nieuwe hiv-infecties wereldwijd afneemt, is in sommige landen het aantal infecties juist fors aan het stijgen. Zo zijn er in 2017 940 duizend mensen overleden aan de gevolgen van aids en zijn er 1,8 miljoen nieuwe infecties geconstateerd.

‘Mijn zoon heeft hiv’

In het LINDA.tv-programma Mijn zoon heeft hiv praten jongens met één van hun ouders over hun hiv-besmetting en het effect dat dit op ze heeft. Zo ook Bryan. Toen hij na een bloedonderzoek terug moest komen naar het ziekenhuis, wist hij genoeg. Zijn hele verhaal hoor je in onderstaande aflevering:

NIEUWS | LIJF & LEDEN

Bron: Aidsfond | Foto: ANP

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lijf & leden

Lees dit ook even

Please update your browser