Achter de schermen zijn we druk bezig met onze nieuwe site LINDA.nl. Wil je een voorproefje? Klik dan hier (je kunt altijd terug)

lijf & leden

Dit is waarom wij soms zo kritisch zijn over ons eigen lichaam

Dit is waarom wij soms zo kritisch zijn over ons eigen lichaam

Kritisch kijken naar je eigen lichaam, veel mensen zullen dit maar al te goed herkennen. Maar hoe komt dit eigenlijk en nog belangrijker: hoe kunnen wij dit verminderen?

| Anna Botic

In sommige gevallen raken mensen zelfs vervreemd van hun eigen lichaam.

Associatie

Het tijdschrift Flow was nieuwsgierig en zocht antwoord op deze vragen. De reden dat sommige mensen een zogeheten afkeer voor hun lijf voelen heeft te maken met de eigenschappen die we aan de verschillende lichaamstypen koppelen. Psycholoog Jessica Alleva geeft aan dat zwaarlijvigheid al snel wordt gekoppeld aan luiheid en weinig zelfbeheersing. Rimpels worden vaak geassocieerd met ouderdom en een ongezonde manier van leven. Dit zijn enkele voorbeelden, maar je begrijpt: zo kunnen we nog wel even doorgaan. Wanneer jij dus iets zwaarder bent, maar je energiek door het leven gaat herken jij je waarschijnlijk niet in je spiegelbeeld. Op die manier raak je vervreemd.

Ideaal plaatje

Voornamelijk vrouwen beoordelen zichzelf snel. Reden hiervoor is volgens Alleva dat vrouwen hun lichaam sneller als object zien. Zij vragen zich eerder af wat hun omgeving vindt en hebben de neiging om zichzelf te bekijken met de blik van een vreemde. Dit noem je ook wel het ‘derdepersoonsperspectief’. Beelden van het zogenaamde ‘ideale lichaam’ die volop rondgaan in de maatschappij maken dit niet makkelijker. Dit ideale plaatje is namelijk verreweg van reëel. Vrouwen worden geacht slank en fit te zijn. Ze moeten daarnaast grote borsten hebben en een smalle taille.

perfect plaatje

Lees ook
Minke over de weg naar zelfacceptatie: ‘Ik ben heel stoer gaan doen’

Zelf doen

Het is belangrijk om na te gaan wat jouw lichaam allemaal wel kan. Hierdoor ben je beter in staat om van je lichaam te houden. Je kunt bijvoorbeeld eens opschrijven waar jij zoal dankbaar voor bent. Alleva: “Vrouwen vinden het lastig om op zo’n manier naar hun lichaam te kijken. Ze zijn het niet gewend. Maar ons lichaam is tot zoveel moois in staat.” Geen inspiratie? Je kunt schrijven over je gezondheid: hoe het lichaam voedsel kan verteren en wondjes kan genezen bijvoorbeeld. Of benoem juist de cre­atieve dingen: je lichaam maakt het mogelijk om te dansen en te schilderen.” Veel mensen denken dat als je eenmaal tevreden bent met je lichaam, je het als het ware ‘opgeeft’. Maar het werkt juist andersom: hoe meer je van je lichaam houdt, hoe beter je ervoor wil zorgen.”

SNACKS | INTERVIEW | LIJF & LEDEN

Bron: NU.nl / Flowmagazine | Foto: Getty Images

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar

Reacties

Meer lijf & leden

Lees dit ook even

Please update your browser